Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Ecologistes en Acció rebutja que els incidents menors de les nuclears menors no es classifiquin com a successos pel Consell de Seguretat

L'entitat reclama més transparència i un sistema online d'informació d'incidències com el dels Estats Units

ACN

Whatsapp
Central Nuclear de Vandellòs II. Foto: ACN

Central Nuclear de Vandellòs II. Foto: ACN

Davant del debat obert al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) per modificar la metodologia per classificar els successos nuclears i suprimir de l'escala aquells successos "sense iniciador", Ecologistes en Acció alerta que aquest canvi incrementaria la desconfiança i oposició a l'energia nuclear. L'entitat reclama que s'aprofiti la deliberació per incrementar la transparència i la informació sobre tot el que passa a les centrals atòmiques espanyoles. Des d'Ecologistes en Acció han apuntat que alguns dels accidents nuclears mundials més importants s'han produït a causa d'incidents menors i suprimint-los de l'escala es deixaria d'informar de bona part dels successos que registren les centrals catalanes.

Des de Ecologistes en acció, s'ha valorat com un "error" la possibilitat que el CSN deixi d'informar d'incidents "sense iniciador", és a dir, que no impliquin cap actuació o suposin una desviació del funcionament normal de la central. El CSN està debatent sobre quins successos han de considerar-se incidents i, per tant, aparèixer en l'escala INES com a nivell 0, i quins no. Des de l'entitat reclamen que enlloc de simplificar i restringir la informació, es proposi un mètode més transparent, com el dels Estats Units. A Nord-Amèrica, el consell regulador que vetlla pr al seguretat nuclear disposa d'una web on es pot consultar en tot moment qualsevol incidència, per petita que sigui, dels cent reactors que hi ha al país.

El portaveu d'Ecologistes en Acció, Eloi Nolla, ha alertat al CSN que restringit i seleccionar la informació és contraproduent i generarà desprestigi cap a l'ens regulador i més desconfiança entre la població vers l'energia nucel·lar. "Una cultura de la seguretat es reforça amb més informació i transparència. Amagar incidències, encara que siguin menors no rebaixa la tensió ni la susceptibilitat que té la ciutadania amb les centrals atòmiques. Al contrari, crearà més desconfiança i oposició a aquest tipus d'energia", ha assegurat Nolla.

Nolla ha recordat que el 45% dels successos que es registren a les nuclears espanyoles es concentren a les tres centrals atòmiques catalanes i la majoria causen parades no programades per molt diversos motius que no deixen de ser per això menys importants. A Vandellòs II els temporals de vent i tempestes més fortes provoquen entre 3 i 4 aturades cada any perquè es talla el subministrament elèctric que abasteix la central. Com ha apuntat Nolla, aquesta no és una incidència menor tenint en compte que va ser l'origen de la tragèdia de Fukushima, al Japó. L'aturada del subministrament elèctric va provocar la fusió del nucli. També ha explicat que accidents greus a Catalunya com el de Vandellòs I o la sortida a l'exterior de la central de partícules radioactives a Ascó els van provocar incidents menors. En el primer cas el succés va començar per una entrada d'aigua de mar que va omplir la tapa de reactor i a Ascó va ser a causa de la imprudència greu d'un treballador.

Temas

  • CATALUNYA

Comentarios

Lea También