El Baix Penedès vol captar inversió industrial i convida empreses de Flandes a visitar el territori

L'objectiu és incentivar una comarca castigada per la crisi, amb el Logis Penedès i el tercer fil mig endormiscats

19 mayo 2017 23:01 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Baix Penedès vol captar inversió industrial en un territori castigat per la crisi i l'atur. Ajuntaments i Consell Comarcal, sota la tutela de la Cambra de Comerç de Tarragona, impulsen una iniciativa sense precedents al territori: una missió a la inversa. S'ha aconseguit convèncer vuit empreses de logística de Flandes perquè vinguin a visitar els principals polígons industrials a fi de vendre'ls el terreny -se'n disposen fins a 1,5 milions de metres quadrats. La visita es farà el 28, 29 i 30 d'aquest mes. La comarca presumeix d'estar estratègicament situada entre els ports de Tarragona i Barcelona, i alhora es vol reactivar dos projectes que s'eternitzen: el Logis Penedès i l'ample de via europeu.

El fet que aquestes dues infraestructures no estiguin llestes i avancin a pas lent no ha de ser cap obstacle per captar empreses estrangeres i aconseguir que s'implantin al Baix Penedès, segons l'alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, qui en fa una lectura capgirada i creu que, amb la implantació de més empreses, el territori podrà exercir més pressió i, per tant, l'administració -Generalitat i Estat- es veurà obligada a "posar-se les piles". L'Ajuntament del Vendrell capitaneja aquesta iniciativa estratègica, de bracet amb la resta d'ajuntaments del Baix Penedès, la Cambra de Tarragona, la Diputació, el Port de Tarragona, el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), Acció i Cimalsa, empresa pública de la Generalitat responsable del Logis intermodal.

Fins a vuit empreses belgues del sector logístic han acceptat la invitació. Aquestes són AJK, Crossrail Benelux, Move Intermodal, Saelens Intertransport, Scanfor, Sea Invest i Real NV, i Indaver. Són empreses de tamany mig-gran, d'entre 200 i 500 treballadors, encara que també n'hi ha de 5.500 empleats, especialitzades en transport i emmagatzematge de mercaderies generals, a dojo, transport de mercaderies químiques i distribució intermodal de contenidors. La facturació mitjana de cadascuna supera el 100 milions d'euros anuals. La resposta immediata de les empreses a visitar el territori omple d'optimisme els agents implicats. "No els hem hagut d'anar al darrere, i això que és la primera vegada que fem una activitat d'aquest tipus", ha dit Carnicer.

Durant els tres dies d'estada els responsables d'aquestes empreses visitaran els principals polígons, a la zona de Santa Oliva i l'Albornar, a l'Arboç i el parc empresarial de Calafell, i coneixeran de primera mà les empreses capdavanteres del territori, com Applus Idiada i Sant Gobain. A la vegada se'ls mostraran les infraestructures ja existents i el potencial logístic de la comarca, en un enclavament estratègic entre els ports tarragoní i barceloní. El territori vol treure rèdit a la seva ubicació i als possibles canvis en el port d'entrada del comerç internacional -bàsicament l'asiàtic-, on la zona mediterrània podria guanyar pes mentre el nord d'Europa perdria influència. "I creiem que aquí hi podem jugar un paper important", ha afirmat l'alcalde del Vendrell.

"Estem en un lloc privilegiat, potencialment interessant, i plantegem un projecte que no és estrictament municipal, va més enllà perquè ens beneficiarà a tots, amb un impacte de país", ha afegit el regidor d'Educació i Ocupació del Vendrell, Kenneth Martínez. El territori confia que les empreses convidades quedin convençudes i s'acabin instal·lant a la comarca. Les expectatives d'impacte al territori són elevades, si bé no s'han quantificat, i alhora molt necessàries. "Necessitem enfortir el nostre sector industrial, molt tocat per la crisi, tenint en compte el pes que tenia la construcció", ha explicat el regidor. Gairebé fa un any que els diferents actors del territori treballen en aquesta ambiciosa iniciativa.

Comentarios
Multimedia Diari