El Constitucional anul·la la convocatòria del referèndum i denuncia a Forcadell

Els magistrats avderteixen personalment Forcadell, Puigdemont i els membres de la Mesa del Parlament sobre els efectes d'un nou incompliment

19 mayo 2017 16:22 | Actualizado a 24 diciembre 2019 23:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat definitivament per unanimitat la resolució de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP sobre la celebració d’un referèndum unilateral, i ha acordat traslladar a la fiscalia les circumstàncies de l’actuació de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la Mesa favorables al dret a decidir perquè obri, si ho considera oportú, una nova actuació penal contra ells. Els magistrats havien suspès cautelarment la resolució pactada entre JxSí i la CUP el passat 15 de desembre, i ara han emès sentència on anul·len de manera definitiva els aspectes impugnats per l’advocat de l’Estat. Tal com demanava el govern espanyol, també traslladen el cas a la Fiscalia per si aquesta considera que cal fer noves actuacions penals contra Forcadell i quatre altres membres de la Mesa del Parlament: Lluís Corominas, Anna Simó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet. Els magistrats actuen com ja van fer el 10 d’octubre en relació a la votació de les conclusions de la comissió d’estudi del Procés Constituent, quan van traslladar el cas a la Fiscalia i aquesta va presentar una querella per prevaricació i desobediència davant el TSJC contra Forcadell.

En concret, els magistrats declaren inconstitucionals i nuls diversos apartats de la resolució 206/XI del Parlament de Catalunya titulats “referèndum” i “procés constituent” inclosos al títol I sobre “el futur polític de Catalunya”. 

A més, acorden “deduir testimoni de particulars perquè el Ministeri Fiscal procedeixi, en el seu cas, a exigir la responsabilitat penal que pogués correspondre” a la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, al vicepresident primer de la Mesa del Parlament, Lluis Corominas, a la secretària primera de la Mesa, Anna Simó, i al secretari tercer de la Mesa, Joan Josep Nuet, així com a la secretària quarta, Ramona Barrufet, “per incomplir el mandat del paràgraf primer de l’article 87.1 de la Llei Orgànica del TC en relació amb els fets del present incident d’execució”. 

També estimen la petició de l’Adovcat de l’Estat sobre la necessitat de comunicar de manera “personal” la decisió i d’advertir sobre els efectes del seu incompliment a la presidenta del Parlament, a la resta de membres de la Mesa, al secretari general de la cambra, i al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, així com a la resta de membres del se govern. 

El TC els adverteix que “s’han d’abstenir de realitzar qualsevol actuació per donar compliment a la Resolució 306/XI en els apartats anul•lats i del seu deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa, jurídica o material, que directa o indirectament suposo ignorar o eludir la nul•litat dels apartats d’aquesta resolució”, i els alerta de “les eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en les que poden incórrer en el cas d’incompliment”. 

En concret, les relacions impugnades són la 1, 4, 5 i 6, totes aprovades amb els vots de Junts pel Sí i la CUP. A la 1 el Parlament referma "el dret imprescriptible i inalienable de Catalunya a l'autodeterminació" i insta al Govern a la celebració "d'un referèndum vinculant sobre la independència de Catalunya" que ha de tenir lloc "com a molt tard el setembre del 2017 amb una pregunta clara i de resposta binària". 

A aquesta mateixa resolució, el Parlament "es compromet a activar tots els dispositius legislatius necessaris per dur a terme la celebració del referèndum i per donar-li al mateix temps cobertura legal", i per aquest motiu "abans del 31 de desembre del 2016 es constituirà una comissió de seguiment per l'impuls, control i execució del referèndum". 

A més, reforça la via unilateral perquè "en absència d'acord polític amb el govern de l'Estat espanyol es manté el compromís" amb el referèndum.

El text de la resolució 4 apunta que el Parlament constituirà en el termini d'un mes una comissió de seguiment del Procés Constituent "amb l'objectiu d'emparar les diferents fases del procés i vetllar per la definició i el desplegament del programa, el calendari i els pressupostos". 

A la 5, també impugnada, el Parlament "encoratja els Ajuntament a impulsar els debats constituents des de l'àmbit local promovent la participació de la societat civil" i a "facilitar els recursos i espais necessaris pel correcte desenvolupament del debat ciutadà".

Per últim, la 6 insta el govern de la Generalitat a "proveir-se de les eines necessàries per garantir la convocatòria i realització de les eleccions constituents en els sis mesos següents al referèndum d'autodeterminació en el cas que l'opció independentista aconsegueixi més del 50% dels vots favorables".

Comentarios
Multimedia Diari