Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

El Govern inicia els tràmits per recuperar l'impost sobre les centrals nuclears que va anul·lar el TC

L'Executiu també ha donat llum verda a l'adaptació de l'impost sobre grans superfícies comercials a les recomanacions de la UE

ACN

Whatsapp
Les àrees nuclears d´Ascó i Vandellòs. FOTO: JOAN REVILLAS

Les àrees nuclears d´Ascó i Vandellòs. FOTO: JOAN REVILLAS

El Govern ha aprovat aquest dimarts la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei de l’impost sobre el risc mediambiental de la producció, custòdia i dispersió d’elements radiotòxics. La nova figura impositiva substitueix l’impost sobre la producció d’energia elèctrica d’origen nuclear que el Tribunal Constitucional va declarar inconstitucional per considerar que el fet imposable era el mateix que l’impost estatal ja existent. Tal com està formulat el nou tribut, l’objectiu és gravar el risc que suposa la gestió d’elements radiotòxics “mentre no siguin dipositats o neutralitzats en un magatzem de llarga durada”.

D’aquesta manera el nou impost no grava la producció d’energia, sinó els riscos mediambientals de la producció, manipulació, transport, custòdia transitòria i emissió d’elements radiotòxics de combustible nuclear. Segons el Govern l’impost estatal és genèric i només té voluntat recaptatòria, mentre que el que ha aprovat avui l’Executiu de Carles Puigdemont és de caràcter mediambiental i finalista, ja que una bona part de la recaptació reverteix en la dinamització econòmica de les zones afectades.

D’altra banda, el Govern també ha aprovat la memòria preliminar de la reforma de l’impost sobre grans establiments comercials, per transformar-lo en un tribut estrictament mediambiental. Així, el nou text grava l’impacte ambiental que pot ocasionar l’afluència de vehicles a les grans superfícies comercials, en lloc dels metres quadrats que ocupava l’establiment, com es feia fins ara. D’aquesta manera, la Generalitat reformula el tribut i l’adapta a les recomanacions europees. 

La previsió de recaptació de tots dos impostos es concretarà en els respectius avantprojectes de llei que aprovarà el govern el proper mes de setembre, però la voluntat del Govern és ingressar els 40 milions anuals que preveia l’antic impost nuclear, en el cas de l’impost sobre el risc mediambiental de la producció, custòdia i dispersió d’elements radiotòxics, i mantenir els 15 milions anuals, pel que fa al nou impost sobre grans establiments comercials.

Temas

  • CATALUNYA

Comentarios

Lea También