Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

El Regne Unit té dos anys per negociar la seva sortida de la UE i que es deixin d'aplicar els Tractats

Londres podria obtenir un període de gràcia addicional, però només si així ho decideix el Consell per unanimitat

Europa Press

Whatsapp
Un hombre pasa frente a un aviso que dice

Un hombre pasa frente a un aviso que dice "Salir de la UE". Foto: EFE

La Unió Europea té els mecanismes necessaris per articular la sortida del Regne Unit des que va entrar en vigor el Tractat de Lisboa el 2009, ja que va introduir en el seu article 50 la possibilitat que un Estat membre demani la seva "retirada voluntària i unilateral" del club comunitari, per a la qual tindrà un termini de dos anys.

La clau per iniciar el compte enrere és el moment que elegirà el primer ministre britànic, David Cameron, per "notificar" formalment al Consell europeu la voluntat del Regne Unit de deixar la Unió Europea.

Serà aquesta data la que marqui el començament d'un període de dos anys per negociar les condicions de sortida. Els Tractats europeus "deixaran d'aplicar-se" al país que ha sol·licitat la seva sortida a partir del moment en què es produeixi l'acord o, si no n'hi ha, en dos anys com a màxim.

Londres podria obtenir un període de gràcia addicional, però només si així ho decideix el Consell per unanimitat.

Els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea es reuniran els pròxims dimarts i dimecres en una cimera inicialment programada per a aquesta setmana, però que ha estat ajornada uns dies per poder reaccionar al referèndum britànic.

Pocs esperen que Cameron utilitzi aquest moment per lliurar la carta formal que notifiqui el divorci, segons diverses fonts consultades, però és una incògnita quan ocorrerà.

El president del Consell europeu, Donald Tusk, en una primera valoració després que s'hagin conegut els resultats oficials, ha anunciat una cimera extraordinària a 27, sense Cameron, en els marges del Consell europeu de la setmana que ve.

"Estem preparats per a aquest escenari negatiu, no hi haurà buits legals", ha asseverat en una declaració a la premsa.

En qualsevol cas, la clàusula de retirada estableix que el país que desitgi abandonar el bloc haurà de notificar la seva intenció al Consell i que serà aquesta institució la que "proporcionarà les directrius" per a la negociació que estableixi les condicions de sortida.

L'acord final necessitarà l'aprovació dels estats membres per majoria qualificada i el vistiplau del Parlament Europeu.

Temas

  • INTERNACIONAL

Comentarios

Lea También