El castell inflable només estava clavat amb dos dels seus sis ancoratges

El propietari del restaurant assegura que desconeixia l'obligatorietat de demanar autorització per instal·lar l'atracció

09 mayo 2017 07:34 | Actualizado a 23 mayo 2017 10:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El castell inflable que diumenge va sortir volant i va causar la mort d’una nena i ferides a sis menors més al municipi de Caldes de Malavella estava mal ancorat i fins i tot no tenia llicència municipal per realitzar l’activitat.

Segons van informar ahir fonts pròximes al cas, el castell inflable, instal·lat il·legalment perquè mancava d’autorització municipal, estava homologat, però només estava ancorat a terra per dos dels sis ancoratges de què disposava.

Malgrat això, de moment es desconeix exactament què va ser el que va aixecar aquesta estructura, de 4 per 5 metres, uns 10 metres del terra i el va desplaçar a uns 40 metres de distància, i s’avalua si va tenir a veure amb un mal funcionament de les vàlvules o del motor que l’inflava.

El conseller d’Interior, Jordi Jané, va afirmar ahir que si els responsables del restaurant Mas Oller de Caldes de Malavella, al costat del qual es va instal·lar l’atracció, haguessin demanat la pertinent autorització municipal per instal·lar el castell inflable, s’hauria revisat.

Jané va mostrar el suport del Govern a la família de la nena morta i a les dels altres sis menors ferits en aquest «tràgic accident», per la qual cosa els Mossos d’Esquadra han obert una investigació per aclarir les circumstàncies del succés.

Sense permís

L’alcalde de Caldes, Salvador Balliu, va confirmar que el restaurant, que funciona des de principis dels anys 90, no va demanar, i per tant no disposava, de l’autorització municipal necessària per instal·lar aquest tipus d’atraccions, cosa confirmada pel conseller. Jané no va voler donar detalls de la investigació, encara que va afirmar que si el restaurant hagués sol·licitat la llicència, el que és preceptiu, s’hauria revisat la instal·lació abans de concedir-la.

De fet, l’article 39.4 de la llei d’espectacles de Catalunya estableix que en aquest tipus d’atraccions els responsables han de presentar al consistori els manuals d’instruccions i les certificacions tècniques específiques corresponents al muntatge i la instal·lació i que el consistori ha de verificar la seguretat exterior i global d’aquestes instal·lacions.

El conseller va afirmar que, malgrat l’«aparença inofensiva» d’aquest tipus d’atraccions, és imprescindible que els titulars demanin «sempre» l’autorització municipal, ja que no s’han de «menysprear» els requisits administratius i de seguretat.

«Estic convençut que el titular del castell inflable no desitjava que passés l’accident, però les coses passen», va apuntar Jané, que va subratllar la importància de complir les normatives per poder aplicar el «control necessari per a una utilització segura».

Jané indicà que agents de la unitat científica dels Mossos d’Esquadra revisen el castell –que segons les primeres hipòtesis no va explotar– així com el motor annex, per analitzar les causes del sinistre, encara que no va voler confirmar si la instal·lació només disposava de dos dels sis ancoratges necessaris, ja que «encara és d’hora per arribar a conclusions».

Els Mossos han posat el cas en coneixement del jutjat de guàrdia de Santa Coloma de Farners (Selva), si bé el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha precisat que el magistrat encara no l’ha judicialitzat perquè està pendent de rebre l’atestat policial. Paral·lelament, la conselleria d’Interior ha obert un expedient informatiu per si es poguessin desprendre irregularitats adminis- tratives en la instal·lació del castell inflable.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va informar que hi ha un únic afectat, de 9 anys, que es troba ingressat a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell en estat greu, però estable, per l’accident d’ahir. Quatre nens més –tres nenes i un nen d’entre 7 i 11 anys– estan ingressats a l’Hospital Josep Trueta de Girona en estat menys greu, dos dels quals ja estan en planta, mentre que una altra nena de 3 anys ja té l’alta mèdica.

L’Ajuntament de Torderava dur a terme ahir un minut de silenci i va decretar 3 dies de dol ja que la nena que va morir era veïna de la localitat, com altres nenes ferides, que participaven en una festa d’aniversari.

Comentarios
Multimedia Diari