El personal d’infermeria ja pot prescriure medicaments

Els més de 45.000 professionals d’aquest col·lectiu podran indicar, fer servir i dispensar més de mil fàrmacs que no necessiten recepta i 4.700 productes sanitaris

28 agosto 2019 15:00 | Actualizado a 28 agosto 2019 16:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Govern català va donar ahir llum verda al decret d’acreditació de preinscripció infermera, que permetrà que els més de 45.000 professionals d’aquest col·lectiu puguin indicar i dispensar productes sanitaris i més d’un miler de medicaments que no necessiten recepta mèdica.

Aquest decret, el primer text normatiu català que regula la prescripció infermera en el sistema sanitari, detalla el procediment que han de seguir aquests professionals per acreditar-se, i que consisteix en el compliment de dos requisits. El primer serà disposar d’un títol de Grau d’Infermeria o equivalent, i el segon serà acreditar un mínim d’un any d’experiència professional com infermer o haver superat un curs d’adaptació que s’impartirà de manera gratuïta als professionals que no puguin acreditar l’antiguitat exigida.

Aquesta acreditació capacitarà els professionals de la infermeria per indicar, usar i autoritzar la dispensació de més de 4.700 productes sanitaris, com apòsits, gases o bosses d’ostomia, i de més d’un miler de medicaments no subjectes a prescripció mèdica, la majoria no finançats pel sistema de salut. Segons la Generalitat, tots els tràmits per acreditar-se seran electrònics i hauran de ser els mateixos professionals els qui els sol·licitin.

Això no obstant, com que la majoria dels infermers que treballen a Catalunya ho fan en el sistema públic de salut (uns 30.000), el decret preveu un procediment extraordinari i més àgil per a aquests professionals per als quatre primers mesos de la seva entrada en vigor. Així, els infermers que treballen en centres del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (Siscat) i que en el moment de l’entrada en vigor del decret faci més d’un any que treballen, no s’hauran de preocupar de tramitar la sol·licitud, ja que seran els propis centres els que faran els tràmits, amb el seu consentiment previ. La Generalitat preveu que tots els infermers del Siscat estiguin acreditats abans d’acabar l’any.

Sobre les actuacions amb medicaments subjectes a prescripció mèdica, s’està pendent que el Ministeri aprovi els protocols i guies de pràctica assistencia en els quals s’ha d’emmarcar l’ús des de la infermeria.

Comentarios
Multimedia Diari