El president Puigdemont dóna per trencat el pacte d'estabilitat amb la CUP

Veu el rebuig de la CUP als comptes com una "inflexió" que tindrà conseqüències

19 mayo 2017 19:06 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha donat per trencat el pacte d'estabilitat de JxSí amb la CUP després del rebuig dels anticapitalistes a tramitar els Pressupostos al Parlament.

Fonts parlamentàries han explicat a Europa Press que així ho ha dit en la reunió que ha mantingut el matí d'aquest dimecres amb els diputats de JxSí abans de començar el ple que aborda els comptes.

També ha afirmat que suposa "un punt d'inflexió i que tindrà conseqüències", que no es vendran a ningú i que estan treballant per a la independència.

Per rebutjar els Pressupostos, la CUP al·lega que el Govern es va equivocar en la forma de tramitar-los, ja que no els va voler negociar amb ells abans de portar-los al Parlament i això ha acabat sent un escull insalvable.

 

HI HA HAGUT "16 REUNIONS"

Puigdemont ha dedicat part de la seva intervenció a negar aquest relat, i ha assegurat que hi ha hagut fins a "16 reunions formals" amb la CUP per abordar el contingut dels comptes abans de portar-los al Parlament.

La legislatura queda "tocada" com ja va admetre dimarts a la nit la portaveu de l'executiu, Neus Munté, tot i que Puigdemont ha apel·lat aquest dimecres a mantenir la unitat de JxSí, que encapçalen

 

ERC i CDC. ORIOL JUNQUERAS

També ha pres la paraula el conseller d'Economia, Oriol Junqueras, que ha buscat desdramatitzar la situació, i ha indicat que el procés sobiranista continua cap endavant malgrat aquest escull.

Així, altres fonts parlamentàries presents en la reunió, han assegurat que han vist un Puigdemont amb un to molt dur contra els anticapitalistes, mentre que Junqueras ha optat per una crítica més moderada al veto cupaire.

 

COMPAREIXENÇA DE PUIGDEMONT

Segons aquestes mateixes fonts, el president preveu pronunciar-se aquest dimecres públicament sobre el rebuig de la CUP, i el seu equip valora el millor escenari perquè prengui la paraula.

Puigdemont ha donat per trencat el pacte d'estabilitat amb les anticapitalistes, però en la reunió de JxSí d'aquest dimecres ha evitat parlar d'unes possibles eleccions anticipades, per la qual cosa està per veure com el Goven garantirà l'estabilitat parlamentària aquesta legislatura.

El rebuig als comptes es produeix a 24 hores que comenci la campanya de les eleccions generals, per la qual cosa aquestes fonts consideren que la unitat de JxSí haurà d'enfrontar-se, no tant aquest dimecres, com quan s'hagin celebrat els comicis i amb els resultats a la mà.

És la primera vegada en la història del Parlament des de la restauració de la democràcia que un Govern no pot aprovar els Pressupostos que porta a la cambra; per això JxSí considera que els ponts amb la CUP queden greument afectats.

Comentarios
Multimedia Diari