El recuperat Esbart Dansaire Alt Gaià, exponent de cultura popular

La festa major colomenca ha estat testimoni del seu ressorgiment amb noves actuacions a la localitat i fora de la vila

11 septiembre 2017 11:30 | Actualizado a 11 septiembre 2017 11:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Esbart Dansaire Alt Gaià de Santa Coloma de Queralt a tornat ha revifar per donar un nou impuls al manteniment i difusió de la dansa tradicional popular de casa nostra.

L’entitat, nascuda l’any 1981,  ha viscut les vicissituds pròpies de les associacions sotmeses als canvis generacionals, amb èpoques de davallada i també de ressorgiment. I és en la remuntada on es troba l’Esbart Dansaire colomí que passa per un moment dolç, pel que fa a balladors, i ballades efectuades en molts indrets.

Aquest mateix estiu es va fer una crida a petits i grans que volguessin apuntar-se als assajos al Casal, per poder lluir com a grup a la cercavila de la festa major de Santa Coloma, a l’agost, seguici que comparteixen amb els diables Keresus, els Geganters, els Grallers i la Batucada.
Durant la festa major, l’Esbart Dansaire Alt Gaià va fer passar amb les seves danses una bona estona a la gent gran de la Residència Nostra Senyora del Carme, de Santa Coloma. Evidentment l’actuació estel·lar va ser la participació en la cercavila de la festa major en què, entre altres, van executar el Ball de Forques, ball tradicional del poble de Nalec (Urgell).

Actuacions recents

Però l’Esbart va més enllà i sovinteja altres actuacions, fora de la vila. Les més recents han estat a les festes majors dels municipis del voltant, en  pobles com Santa Perpètua de Gaià, la Pobla de Carivenys, entre altres.

El grup colomí ha tingut cura de la recuperació  de danses pràcticament desaparegudes, per tal de difondre-les entre la població i rememorar la seva ascendència, del dia a dia, sobretot al món rural.

L’Esbart Dansaire Alt Gaià actualment té un repertori integrat per una desena de balls, com el Ball de Forques, el Ball de Cintes, el de Sant Farriol o el de la Civada, per citar-ne alguns, que són executats per una vintena de balladors i balladores, entre infants, joves i adults. Ballen al so de la música facilitada per l’Associació d’Esbarts Dansaires de Catalunya que en la majoria de les actuacions és interpretada pel Grup de Gralles de Santa Coloma.

A banda de participar en les festes populars, en l’àmbit social «fem excursions i berenars, intentant passar-ho bé tots plegats sense obsessionar-nos en la perfecció», subratllen portaveus de l’entitat.

Comentarios
Multimedia Diari