Els candidats catalans voten i criden a votar amb missatges entre l'esperança, els nervis i el Brexit

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha fet una crida a la participació i ha dit que "no hi ha excuses" per no exercir el dret a vot

19 mayo 2017 18:56 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Puigdemont (CDC): "No hi ha excuses"

 El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha fet una crida a la participació i ha dit que "no hi ha excuses" per no exercir el dret a vot. Acompanyat de la seva dona, Puigdemont ha votat puntual a les deu del matí al col·legi electoral de la Casa de Cultura de Girona. Puigdemont ha declarat que el "poder de la democràcia" és que els ciutadans poden decidir què volen que passi anant a les urnes. Per això, espera que la participació sigui alta i que la gent vagi a votar aviat. Puigdemont també ha llençat un missatge a aquells que no entenen que hagin d'anar novament a les urnes. "Molts poden tenir la idea que ja van votar el 20 de desembre i no es van equivocar i que la dificultat l'han de resoldre els polítics, però hi hem de tornar", ha insistit. Finalment, també ha desitjat que la jornada electoral es desenvolupi sense incidents.

Puigdemont ha arribat al col·legi electoral de la Casa de Cultura de Girona acompanyat de la seva esposa, Marcela Topor. Tal i com estava previst, a les deu del matí el president ja era davant la mesa corresponent per votar. En aquell moment, hi havia poca afluència de gent. En primer lloc, el president ha saludat els integrants de la mesa, els ha demanat com estava anant el matí i, seguidament, ha exercit el seu dret a vot.

A la sortida del col·legi electoral, el president ha animat els ciutadans a anar a votar. "Avui fa un gran dia per anar a votar, no hi ha excuses per no exercir el dret a vot", ha manifestat. També ha volgut encoratjar aquells que no entenen que, novament i davant la impossibilitat dels partits de posar-se d'acord, hagin de tornar a les urnes per decidir qui ha de governar l'estat espanyol. "Aquells que creuen que la dificultat l'han de resoldre els polítics i no entenen per què hem de votar altre cop, els he de dir que hi hem de tornar", ha valorat.

També ha volgut remarcar el valor de les eleccions i el fet que els ciutadans puguin dir la seva a través de les urnes. "El poder de la democràcia és que la gent decideix amb el seu vot què vol que passi i avui és un dels dies que ho podem fer en millors condicions", ha remarcat. Per això, ha volgut animar els ciutadans a anar als col·legis electorals "al més aviat possible" i també ha desitjat que la jornada es desenvolupi sense

Rufián (ERC): "S'ha de jugar a tot"

El cap de llista d'ERC a les eleccions al Congrés d'aquest 26-J, Gabriel Rufián, ja ha dipositat el seu vot a l'urna del Congrés i del Senat. En declaracions als mitjans el candidat republicà ha fet una crida a la participació perquè "hi ha partits que es perden per incompareixença", ha recordat fent un símil esportiu. "S'ha de jugar a tot i s'ha guanyar sempre", ha suggerit. Rufián ha agraït "l'honor" de representar ERC, "un partit que porta 85 anys esperant aquest moment": "A Catalunya se la defensa a tot arreu i a tota hora, dies com avui és tot el que tenim alguns de nosaltres, i hem de demostrar com som de forts". Després de votar, Rufián ha bromejat somrient amb els responsables de la Mesa i la premsa amb un "fins d'aquí a sis mesos". "Era una broma, estem convençuts que no, la gran coalició 'is coming'", ha dit sobre PP, PSOE i C's.

De fet, no li sorprendria un gran acord per desencallar la investidura al govern espanyol per un acord d'aquests tres partits perquè alguns dels seus dirigents "ho han dit per activa i per passiva, no seria cap novetat".

Rufián ha afirmat que li costa posar-se nerviós i ha explicat que encara la jornada amb "molta il·lusió, força i empenta. Crec que serà un gran dia". Ha votat acompanyat per la seva dona i el seu fill i per l'alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, i pel diputat de Junts pel Sí, Marc Sanglas, a les urnes de l'escola Ribatallada del barri de la Creu Alta de Sabadell.

El cap de llista dels republicans ha agraït la tasca dels interventors, els membres de les Meses i de "tots els que fan possible" que es desenvolupi una jornada electoral com la del 26-J.

La cap de llista del PSC a les eleccions del 26-J, Meritxell Batet, ha votat puntual a les 10.00 hores del matí d’aquest diumenge al barri de Vallcarca, a Barcelona. La socialista ha exercit el seu dret assegurant que creu “fonamental” que d’aquests comicis se’n derivi “un nou govern” i les negociacions fructifiquin, a diferència del que va passar després del 20-D. A més, Batet s’ha mostrat confiada que del resultat en sortirà “un canvi a Espanya” i s’ha compromès a “fer tot el possible per aconseguir-ho”. La socialista s’ha mostrat “optimista” pel resultat del PSC a Catalunya i del PSOE a tota Espanya, perquè, segons diu, són els únics que poden “articular majories i consensos” després del 26-J.

Meritxell Batet ha fet també una crida a la participació, assegurant que és especialment remarcable després de veure com va anar el 20-D. “La participació sempre és molt important, crec que s’ha d’anar a votar i ara és un moment crucial. El fet que hi hagi repetició d’eleccions a només cinc mesos de les anteriors fa que sigui més necessari que mai participar”, ha sentenciat.

 

Batet (PSC): "Tranquil·la perqè la feina s'ha fet"

La cap de llista del PSC, en declaracions als periodistes després de votar, ha afirmat que arriba a les eleccions “amb la sensació que la feina que havíem de fer està feta, que hem fet un esforç important d’explicació del projecte de país i del programa que tenim per oferir des del PSC”. Després d’admetre que té “certs nervis” pels resultats, ha afirmat que està, no obstant, “tranquil·la de tot el que s’ha fet, i d’haver estat fent feina perquè aquest projecte sigui més fort que mai”.

Batet ha explicat que passarà el dia entre la família i els amics, que aprofitarà per quedar amb diferents persones per fer un aperitiu i per dinar, i que anirà a la seu del PSC a seguir la nit electoral cap a les 19.00 hores.

 

Chacón, vocal d’una mesa electoral per accident

L’anècdota dels socialistes no ha vingut aquest divendres al matí d ela mà de Meritxell Batet, sinó de la seva antecessora en el lideratge de la llista del PSC al Congrés, Carme Chacón. La reglamentació electoral diu que si les persones designades per formar una mesa d’un col·legi no apareixen en el moment d’iniciar les votacions i els seus substituts tampoc, acaba omplint-se el lloc de l’incompareixent amb la primera persona que arribi a votar en aquella mesa. Segons fonts del PSC, Chacón ha volgut ser matinera i ha acudit a votar al seu col·legi electoral d’Esplugues a primera hora, i ha vist com a la seva mesa faltava un vocal. Fruit d’aquesta voluntat de ser la primera en votar, Chacón ha acabat sent designada formalment vocal de la mesa.

Rivera (C's): "Evitar que els extrems es polaritzin"

El presidenciable de C's, Albert Rivera, ha demanat als "moderats" que es mobilitzin aquest diumenge a les urnes per evitar que "els extrems es polaritzin" i segueixin "bloquejant" la conformació d'un nou govern espanyol. S'ha mostrat convençut que si el seu partit és "decisiu" no hi haurà terceres eleccions estatals i que serà possible que Espanya "es torni a posar en marxa". Recordant el 'Brexit', l'aspirant a ocupar la Moncloa ha demanat als electors que "es mullin" perquè molts britànics s'han "penedit" ara d'haver-se quedat a casa. Sobretot els joves, ha puntualitzat. El candidat taronja ha votat a dos quarts d'onze del matí al col·legi Santa Marta de l'Hospitalet, acompanyat de la seva parella.

 

Fernández Díaz (PP): "Un govern a l'alçada del moment històric"

El candidat del PPC per Barcelona, Jorge Fernández Díaz, ha manifestat aquest diumenge que Espanya porta molts mesos en funcions i que es necessita "un govern en plenitud de competències i en condicions de fer front els desafiaments del país i els que té plantejats també la UE amb el 'Brexit'". Després de votar a Barcelona a l'Escola Augusta, el també ministre d'Interior s'ha mostrat convençut que el resultat de les eleccions "serà gestionat amb alçada de mires" i que hi haurà "un govern a l'alçada del moment històric que s'està vivint". Fernández Díaz ha evitat valorar altra vegada les gravacions filtrades entre ell i el director de l'OAC, Daniel de Alfonso. Ha dit que no és un dia per fer campanya electoral, sinó per demanar que la jornada es desenvolupi amb normalitat.

 

 

 

Comentarios
Multimedia Diari