Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Els familiars de malalts d'Alzheimer demanen un pla que abordi l'atenció als pacients i als cuidadors

Des de la Federació de familiars de malalts d'Alzheimer de Catalunya es reivindica la figura del cuidador

ACN

Whatsapp
Una professional de la Fundació Alzheimer ACE, a Barcelona, atenent un malalt. FOTO: ACN

Una professional de la Fundació Alzheimer ACE, a Barcelona, atenent un malalt. FOTO: ACN

ACN Barcelona .- 120.000 persones a Catalunya tenen Alzheimer, una demència que afecta el malalt i el familiar que se'n fa càrrec. Precisament aquesta figura, la del cuidador, és una de les reivindicacions de la Federació d'Associacions de familiars de malalts de l'Alzheimer de Catalunya (FAFAC) en el Dia Mundial de l'Alzheimer que es commemora el 21 de setembre. La FAFAC reclama un pla a nivell estatal que inclogui recursos per als pacients però també per a les persones que els atenen. Amb un cost econòmic al voltant dels 25.000 euros, els cuidadors deixen de banda moltes vegades la vida laboral i social que després, tal com ha explicat la presidenta de la FAFAC, Inma Fernàndez, els costa recuperar.

En una entrevista a l'ACN, la presidenta de la Federació d'Associacions de familiars de malalts de l'Alzheimer de Catalunya (FAFAC), Inma Fernàndez, ha demanat un pla estatal que ofereixi recursos a malalts i familiars. Fernàndez ha explicat que, el fet que la malaltia cada vegada es diagnostiqui més aviat, fa que hi hagi més malalts per cuidar i durant més anys, mentre hi ha pocs recursos especialitzats, ja sigui residències o centres de dia, per tractar-los. Per això, demana més inversió en aquest aspecte i que l'administració ''es posi les piles'' i superi també les diferències entre l'atenció en l'àmbit rural o urbà.

En molts casos, són els familiars qui agafen les regnes de la cura dels malalts. Per aquest motiu, i en el marc del Dia Mundial de l'Alzheimer, la FAFAC reivindica la figura del cuidador i demana que se l'inclogui en els recursos que es destinen als pacients d'Alzheimer. Un estudi de la Federació espanyola de familiars de pacients d'Alzheimer xifrava entre 25.000 i 30.000 euros anuals el cost econòmic que suposa la cura d'un malalt. Per això, segons la FAFAC, molts opten per deixar de treballar i cuidar els familiars, cosa que comporta un aïllament d'aquesta persona, que deixa la feina i abandona la vida social.

Per Fernàndez, el principal problema és que un cop mor el pacient, aquests familiars es troben totalment ''sols'' perquè ''després de 10 o 12 anys'' s'ha perdut el cercle d'amistat, la vida social i, fins i tot, la família.

Expectatives falses pels descobriments

Des de la FAFAC, s'agraeix la investigació en l'àmbit de l'Alzheimer i els petits descobriments que fan pensar en una possible curació, com la darrera, un nou fàrmac fet públic aquest mes de setembre, que podria frenar el deteriorament cognitiu de les persones que pateixen Alzheimer en una fase inicial. Precisament, el fet que encara sigui un assaig clínic i que s'hagi fet en malalts en fase inicial, per Fernàndez, implica que no serà encara beneficiós per a les persones que en aquest moment pateixen la malaltia. Per això demana, sobretot al mitjans de comunicació, evitar generar ''falses expectatives'' per a les famílies, molt necessitades de solucions i cures.

Temas

  • CATALUNYA

Comentarios

Lea También