Falsos segrestadors amenacen amb extirpar òrgans i encomanar la sida

Els Mossos han detectat 14 casos en tres dies a Badalona. La persona que rep la trucada pot quedar en estat de xoc

19 mayo 2017 18:01 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els Mossos d’Esquadra han avisat de l’enduriment de les tècniques dels segrestadors virtuals, que falsegen segrestos, per obtenir un rescat exprés amb amenaces més agressives a les seves víctimes, que arriben a l’extirpació d’òrgans i contagi de malalties infeccioses com el VIH. David Carrasco, el subinspector cap de la unitat d’investigació de Badalona, explicà ahir que es tracta d’estafes telefòniques però que comporten «amenaces greus» que espanten molt i en alguns casos deixen en xoc la persona que rep la trucada.

Els Mossos d’Esquadra de la comissaria de Badalona han tingut coneixement en tres dies de fins a 14 casos de segrestos virtuals a la ciutat, malgrat que fins al moment només n’han estat denunciats sis.

Aquest tipus de delicte consisteix a fer creure a les víctimes, mitjançant telefonades aleatòries, que un familiar seu ha estat segrestat i demanar-los un ingrés immediat de diners. A Badalona, les 14 trucades han seguit el mateix modus operandi: un home es posa en contacte amb la víctima i, de forma molt agressiva, li assegura que ha segrestat el seu fill. Per donar més veracitat a l’amenaça, utilitzen un menor que simula ser el nen segrestat i que crida i plora demanant ajuda.

La condició que posa l’extorsionador per deixar en llibertat la persona suposadament segrestada és que la víctima de l’engany faci un ingrés a través d’una empresa especialitzada en enviaments urgents de diners o a través d’internet.

Les trucades sempre es realitzen a telèfons fixos i l’estafador reclama quantitats que oscil·len entre els 5.000 i els 10.000 euros, si bé acaben acceptant imports menors que la víctima pugui aconseguir en pocs minuts. En cap dels casos les víctimes van arribar a efectuar el pagament, a vegades perquè no van arribar a donar veracitat a l’amenaça, i d’altres vegades perquè van fer trucades de verificació des del seu mòbil als seus fills per comprovar la seva situació.

Davant la proliferació d’aquesta operativa delictiva, els Mossos demanen a les víctimes que mantinguin la calma i que truquin al número d’emergències 112. Avisen que és important no facilitar cap dada personal a l’extorsionador i que, si és possible, es gravi la conversa telefònica, ja que pot ser útil perquè els investigadors puguin identificar els delinqüents.

Enguany s’han comptabilitzat a Catalunya 55 segrestos virtuals i s’ha imputat vuit persones a Xile.

Comentarios
Multimedia Diari