Ferrusola assegura que la seva família no en té 'ni cinc'

L'esposa de l'expresident assegura que "mai" ha anat a Andorra per gestionar la "deixa" i lamenta el debat a la comissió perquè "Catalunya no s'ho mereix"

19 mayo 2017 23:27 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La dona de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, Marta Ferrusola, ha afirmat que la seva família no en té "ni cinc" i que els seus fills van "amb una mà al davant i l'altra al darrere". Tot i que d'entrada havia avisat que no respondria les preguntes dels diputats a la comissió sobre el frau fiscal, finalment ha anat contestant a vegades amb evasives i a vegades amb invectives els parlamentaris. Ha arribat a dir a la diputada de la CUP Isabel Vallet que li "molesten" les preguntes sobre el seu patrimoni familiar. Ha assegurat que "mai" va anar a Andorra per gestionar la "deixa" i ha topat amb el diputat de C's Carlos Carrizosa: "Em fa molta pena aquest diàleg, Catalunya no s'ho mereix".

 

Ferrusola no volia respondre inicialment, però finalment ha anat responent a vegades amb evasives i a vegades amb invectives contra els diputats per les seves preguntes. Ha dit a la diputada de la CUP Isabel Vallet que li "molesten" les preguntes dels diputats sobre el seu patrimoni familiar. En aquest marc, ha assegurat en comparèixer a la comissió d'investigació sobre el frau fiscal que la seva família no té "ni cinc" i que els seus fills van "amb una mà al davant i l'altre al darrere". Poc abans Ferrusola havia dit que a la seva família no es duia un ritme de vida "elevat" i que de fet els cotxes que tenien els seus fills eren "desballestats completament".

 

Al diputat de C's Carlos Carrizosa li ha explicat que el que va fer el seu sogre era relativament habitual fa unes dècades: "una deixa era un paper en un calaix per quan algú es moria dir on hi havia uns diners, diner negre clar". Però preguntada sobre la gestió d'aquests diners ha dit que ella no va voler saber gaires detalls: "si no vols que la pols s'aixequi, més val callar". En el mateix sentit, ha dit que era el seu fill gran, Jordi Pujol Ferrusola, qui gestionava els diners -ha parlat de l'any 90- i que ella no hi entenia gaire. "Només gestionava els diners de casa", ha dit.

 

A preguntes dels diputats l'esposa de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha assegurat que "mai" va anar a Andorra per gestionar cap fons a l'estranger entre 1980 i el 2014. "De cap manera, això és una bola", ha dit. "No hi va anar mai?", li ha preguntat el diputat d'ERC, Oriol Amorós. Ferrusola ha respost que només hi ha anat per esquiar en alguna ocasió però que en cap cas per gestionar un suposat fons a l'estranger.

 

En tot cas, ha dit que els Mossos d'Esquadra no l'acompanyaven armats, com va dir un antic comandament de la Guàrdia Civil, i ha ironitzat que anaven amb "fusells fins dalt". Ferrusola ha estat molt rotunda negant que tinguin més comptes a l'estranger, com a Suïssa o les illes Caiman. A més, ha negat que encara li quedin diners en comptes a Andorra.

En qualsevol cas, el diputat del PSC, Jordi Terrades, li ha preguntat quan es va crear el compte corrent de la deixa i "si es pot documentar" l'any que es va realitzar. "No li puc dir perquè la meva memòria és molt petita", ha respost. Li ha preguntat també si Pujol com a president va fer algun favor els seus fills, i ella ha respost que no. Al seu torn, el diputat del PPC, Santi Rodríguez li ha demanat que ensenyés i el document que acredita la deixa del sogre de Ferrusola. "Si no apareix, entendran els dubtes que genera, com ens podem creure l'origen dels diners.?". També li ha demanat que aclarís un "dubte de credibilitat" sobre si es va fer servir la institució de la Generalitat per "fer negocis".

 

Relació amb l'administració

En aquest mateix sentit Amorós li ha criticat la suposada relació dels seus fills amb l'administració. "Hauria de saber si és veritat això que diu, preguntin-los-hi quan vinguin", ha replicat Ferrusola en assenyalar que havia posat plantes al despatx del seu marit com a "regal". Així, ha assegurat que la seva família no va rebre cap tracte de favor de l'administració quan el seu marit n'era president. També ha assegurat desconèixer quants diners va rebre la seva empresa, Hidroplant, de contractes amb la Generalitat perquè no es cuidava ella dels diners. Ha admès que mai es van presentar a un concurs públic, però que els contractes que va aconseguir els van aconseguir cadascun de manera diferent.

 

Ha negat igualment que influís en el nomenament de consellers o d'Artur Mas com a successor de Pujol al capdavant de CiU. Sobre Mas, ha dit que no sap si ell coneixia els negocis dels seus fills. També ha assegurat que l'excap de premsa del seu marit, Ramon Pedrós, menteix "'largo y tendido'" i també ho va fer en la seva compareixença la setmana passada al Parlament quan va dir que Ferrusola demanava a dirigents de la Generalitat favors per als seus fills.

 

"Catalunya no s'ho mereix"

Malgrat que s'ha dit en diverses ocasions que Ferrusola havia dit que Catalunya estava en deute amb la seva família, per la dedicació gairebé exclusiva de Jordi Pujol al país, aquest dilluns ho ha negat, assegurant que el seu marit "ho va fer amb tot el cor". És més, ha opinat que hi ha més gent que els estima que no pas els rebutja. En qualsevol cas, però, i durant les rèpliques a Carrizosa, Ferrusola ha lamentat l'interrogatori. "Em fa molta pena aquest diàleg, Catalunya no s'ho mereix", ha conclòs.

 

Comentarios
Multimedia Diari