Gairebé 200 alumnes catalans retarden un curs l'entrada a l'escola

Enguany és el primer cop que els infants prematurs es poden fer retenció a l'escola bressol. L'últim gran objectiu d´aquesta iniciativa és afavorir el posterior èxit escolar

19 mayo 2017 17:59 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El segon cicle d’Educació Infantil es comença, habitualment, l’any que l’alumne fa 3 anys. En alguns casos però, les circumstàncies personals de cada nadó fan que sigui millor esperar un any més, si es donen, per exemple, retards en el desenvolupament. A aquesta casuística, el Departament d’Ensenyament hi ha afegit, i enguany ha estat el primer curs en què ha passat, els infants prematurs que no són prou madurs per començar l’escolarització, responent així, les demandes de les famílies afectades. En total, és una situació que s’ha acceptat en els 191 alumnes que ho han demanat i que per tant, tot i haver nascut el 2012, fan P3 enguany. Afavorir l’èxit escolar és l’últim objectiu de la iniciativa.

Els infants que manifesten retards en el desenvolupament, ja sigui de llenguatge, motriu, etc. poden entrar un any més tard a l’escola, i per tant, començar el P3 l’any que compleixen 4 anys. A aquestes condicions, aquest és el primer curs en què la prematuritat es té en compte, i per tant, els nadons que han nascut abans d’hora, si la família vol i els experts o aconsellen, també poden retardar la seva escolarització.

Per aquest curs, 2016-2017, en total han estat 191 nens i nenes de tot Catalunya que han aprofitat aquesta mesura, un xifra que s’ha mantingut estable els darrers cursos. Des del Departament d’Ensenyament s’assenyala que la mesura té com a finalitat última l’èxit escolar, ja que facilita l’adaptació de l’alumne dins el sistema educatiu i per tant, es donen més condicions per aquest èxit. Mercè Esteve, subdirectora general d’Ordenació i Atenció a la Diversitat, va explicar que qualsevol aspecte que suposi «flexibilització» és positiva «pels alumnes, per les famílies i pel sistema». Esteve recorda que cada alumne té el seu propi ritme d’aprenentatge, i per tant, adaptar-s’hi suposa a vegades «trencar rigideses com ara l’edat escolar».

El Departament tracta les retencions per prematuritat de la mateixa manera que qualsevol retenció motivada per retards en el desenvolupament i per aquest motiu, no es poden saber en quins casos, la decisió ha estat per haver nascut abans de temps. De fet, la decisió es pren entre la família, que ho demana, i l’Equip d’Assessorament Psicopedagògic (EAP) del Departament, que fa una avaluació de l’alumne per si la retenció pot ser o no positiva. Sovint, l’avaluació va acompanyada d’informes mèdics o de l’àmbit sociosanitari, ja que hi ha una col·laboració estreta amb els experts psicopedagògics o CDIAP que en fan el diagnòstic.

Comentarios
Multimedia Diari