Investiguen nous fàrmacs per als càncers en què falla el tractament

Un projecte de dos anys de durada dirigit per Manel Esteller analitzarà les característiques de cent pacients

19 mayo 2017 20:23 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un estudi pioner investiga nous fàrmacs a través de la predicció epigenètica per optimitzar la teràpia del càncer en malalts en els quals falla el tractament estàndard, i així augmentar la supervivència dels pacients. L’Obra Social la Caixa i l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Ibidell) van presentar ahir a Barcelona el projecte ‘Predicció epigenètica de la resposta als fàrmacs per a la selecció i optimització de la teràpia de càncer’.

L’epigenètica fa referència, en un sentit ampli, a l’estudi de tots aquells factors no genètics que intervenen en el desenvolupament d’un organisme, i engloba tots els elements que regulen o condicionen la seva expressió genètica. Segons va explicar el director general de la Fundació Bancària la Caixa, Jaume Giró, la genètica seria l’abecedari, i l’epigenètica seria l’equivalent a l’accentuació que dota de característiques concretes les lletres de l’abecedari.

El director del programa d’epigenètica i biologia del càncer d’Idibell, Manel Esteller, explicà que el projecte, que va començar fa diverses setmanes, tindrà una durada de dos anys.

L’estudi se centrarà en cent pacients en els quals les teràpies habituals hagin fallat per segona vegada, amb la finalitat d’estudiar les seves característiques per donar la possibilitat de trobar fàrmacs més específics que donin una bona resposta als tumors. Esteller, guanyador del Premi Nacional d’Investigació de l’any 2015, assenyalà que el projecte estudiarà en profunditat els càncers de còlon, pulmó, cervell i pàncrees. Els fàrmacs podrien estar disponibles dintre de quatre anys, ja que després del període de validació han de comptar amb la validació legislativa, que podria tenir una durada de dos anys més. Esteller ha subratllat que, en comptar amb la mateixa empremta epigenètica, els fàrmacs podrien tractar a la vegada dos tumors diferents, «ja que compten amb el mateix defecte genètic».

Comentarios
Multimedia Diari