Junqueras demana una rebaixa dels 380 milions d´interessos del FLA

El ministre García Margallo justifica la reunió de De Guindos amb Junqueras per 'l'amenaça d´una agència de qualificació creditícia de declarar Catalunya en situació de fallida'

19 mayo 2017 20:00 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha explicat que el diferencial en matèria d’interessos que aplica l’Estat a les autonomies per acudir al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) suposarà aquest any 380 milions, una quantitat que, segons subratllà, és «molt més gran» que els 270 milions que requerirà el pla de xoc social pactat per JxSí i la CUP. Ahir a Rac1, Junqueras explicà que aquest any l’Estat cobrarà un interès del 0,834% a les comunitats, malgrat que el Banc Central Europeu ha tingut fixats aquestes últimes setmanes els tipus al 0,05%, i que des de dijous són del 0%. «Aquests diners surten del BCE al 0,05% i arriben a les administracions subestatals de l’Estat al 0,834%. El preu de sortida i el d’arribada es multiplica per 16», ressaltà Junqueras.

El conseller recordà que l’any passat l’Estat va decidir no cobrar interessos a les autonomies, tenint en compte les greus tensions de tresoreria, però que enguany tornava a aplicar-los.

Junqueras emmarcà els seus contactes amb els ministres d’Economia, Luis de Guindos, i d’Hisenda, Cristóbal Montoro, en la seva voluntat de tenir la «millor relació possible amb tothom». Sobre la reunió amb el titular d’Economia, va dir que havia anat «molt bé», i va tornar a dir que De Guindos està d’acord que la Generalitat pugui convertir part del deute que té a curt termini en deute a llarg termini.

Respecte a la conversa amb Montoro, explicà que va ser de caràcter «tècnic» però que també va resultar «profitosa» perquè va servir per abordar la polèmica respecte a la liquidació del model de finançament del 2014. La Generalitat vol disposar com més aviat millor dels 1.400 milions fruit del càlcul a la baixa que va fer l’Estat aquell any dels ingressos tributaris.

Per la seva banda, el ministre d’Exteriors, José Manuel García-Margallo, emmarcà la reunió de Junqueras amb De Guindos per l’existència d’una «amenaça d’una nota d’una agència de qualificació que anava a declarar el default (fallida)» de Catalunya, fet que hauria representat per a Catalunya «un problema seriós als mercats financers». Així ho va afirmar ahir Margallo a Los desayunos de TVE. Segons Margallo, «l’obligació» del Govern espanyol és «estar darrere de Catalunya». «Clar que creiem que Catalunya és Espanya i, per tant, en som responsables», afegí.

Comentarios
Multimedia Diari