La Jove brilla a les Cols

Els liles descarreguen el 9 de 8 i el 5 de 9 folrat, els primers de l'any. Els Xiquets cauen amb el 2 emmanillat però responen completant la tripleta màgica

19 mayo 2017 22:02 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La diada de Sant Magí va tornar a ser gloriosa i va ensenyar la millor cara de les colles tarragonines. Ahir va tornar a fer història, amb castells que no s’havien vist mai descarregats a la plaça de les Cols i estrenes de pràcticament totes les colles, que hi van portar a plaça les seves màximes construccions i els objectius es van complir en gran mesura.

Sant Magí va tornar ahir a enamorar. La diada, que s’ha convertit en una cita ineludible del calendari casteller, va acabar amb una bona col·lecció de castells de nou, estructures de gamma extra i grans estrenes de les colles, una diada plena d’alegries i d’alguna decepció, però, sobretot, plena de grans castells i superació de les quatre colles tarragonines.

La Jove de Tarragona va sortir com la gran vencedora, amb l’estrena del 9 de 8 i el 5 de 9 amb folre, que van completar amb extrema solvència. Els Xiquets van punxar amb el 2 emmanillat, però van saber reaccionar descarregant una tripleta màgica esplèndida.

La Jove estrena gamma extra

Els liles van fer ahir una diada de nivell, amb l’estrena de dos grans castells que van defensar amb tenacitat i que van aconseguir descarregar. L’aposta va ser valenta des de la primera ronda, amb l’estrena del 9 de 8, el primer de la temporada. El castell va pujar bé, però es va haver de treballar molt al pis de segons, ja que un dels castellers va patir molt des del principi. Tot i això, la colla el va saber defensar i van aconseguir descarregar el primer gamma extra de la diada.

Però el repte majúscul de Sant Magí arribava a la segona ronda, quan van portar a plaça el 5 de 9 amb folre, el castell insígnia de la colla. L’any passat també el van estrenar per Sant Magí, i enguany van seguir el mateix guió. El castell va pujar segur, també un pèl treballat a la descarregada, però sense patir en excés.

Amb el d’ahir, la Jove va sumar el tretzè descarregat consecutiu, comptant les darreres tres temporades, tota una fita al món casteller, i la colla i la plaça ho van celebrar com tocava. Amb el segon gamma extra a la butxaca, la Jove va optar per guardar les cartes, van deixar el 2 de 9 emmanillat per més endavant, i a la tercera ronda van apostar pel 4 de 9 amb folre, que van completar amb força comoditat.

Els del Cós del Bou van tancar la diada descarregant probablement el millor pilar de 7 amb folre de la temporada, i el primer que veia la plaça de les Cols.

«Complir objectius sempre és una alegria. Hem repetit la diada de l’any passat però amb tots els castells descarregats», deia en acabar Carles Ribas, conscient que «l’aposta pel 9 de 8 de sortida era valenta però va ajudar per descarregar el 5 de 9 folrat». Ribas també va destacar que «en acabar la segona ronda no em vaig plantejar el 2 de 9 amb folre i manilles, hem posat fredor mental i hem apostat pel 4 de 9 folrat per donar descans a alguns castellers i pensant en el proper cap de setmana».

Iés que la Jove de Tarragona té aquest dissabte i diumenge dues cites d’alt nivell. Dissabte seran al Catllar i diumenge a l’Arboç, on els liles volen portar-hi castells de gamma extra. «A l’assaig de divendres haurem de valorar què fem a les dues diades», acabava dient Ribas.

La reacció matalassera

Els Xiquets de Tarragona tenien un gran objectiu: repetir la gesta de l’any passat i tornar a descarregar el 2 de 9 amb folre i manilles.

D’entrada, els de Roger Peiró van optar pel 3 de 9 amb folre, una estructura que la colla té molt dominada i que van completar amb comoditat. La confiança amb el tres va servir per, a la segona ronda, intentar el gran repte de la diada. El peu pujava bé, tot i que ja d’entrada el folre i les manilles es van moure en excés. Tot i això, el castell tenia encara corda i va aguantar fins a l’entrada de l’enxaneta, que quan encara no havia posat el segon peu el castell va cedir, quedant en intent. Unes dècimes de segon va separar als Xiquets d’aconseguir carregar l’estructura, però no va poder ser. Les cares de decepció eren evidents, però els matalassers no van llençar la tovallola i van tenir una reacció de colla gran. A la tercera ronda van optar pel 5 de 8, un castell que tenen més que dominat, i a la ronda de repetició van apostar pel 4 de 9 amb folre, que van haver de treballar a la descarregada però que van completar amb comoditat.

Tot i la caiguda, els Xiquets van saber aixecar-se i completar el que, fins fa poc, era el seu sostre casteller. Per arrodonir-ho, els de Roger Peiró van descarregar el pilar de 7 amb folre, el primer que completaven per Sant Magí i el segon que veia la plaça de les Cols. «La il·lusió de la colla era tornar a passar la frontera del 2 de 9, hem tingut una gestió complicada del castell», deia el cap de colla, Roger Peiró, que reconeixia que «la canalla no hi ha anat com s’hi ha d’anar en aquests castells, hem badat una mica i aquests castells no perdonen. Té molt mèrit la reacció de la colla».

Peiró acabava dient que «no estic especialment content dels resultats, orgullós de com ho hem fet, però ara volem que sigui ja setembre i atacar el 2 de 9 amb folre i manilles i el 5 de 9 amb folre». I és que la colla sabia que després del 2 venia el 5.

Ara hauran d’esperar. «Si arrisques a jugar molt gros, poden passar aquestes coses. Els dos castells els hem treballat en paral·lel, ens costa avançar terminis, però la inversió no caduca, tot això tornarà a sortir en algun moment», deia Peiró.

Santa Tecla serà un altre bon escenari per tornar a veure aquests grans castells amb camisa ratllada, i alguna sorpresa més que han estat treballant al pati d’assaig.

Comentarios
Multimedia Diari