La policia xifra en 290 milions d’euros la fortuna «corrupta» del clan Pujol

Parla d’anys de «negoci criminal» per acumular un «patrimoni desmesurat» de tipus mafiós

16 agosto 2019 16:20 | Actualizado a 17 agosto 2019 11:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF), després de més de sis anys de complexíssimes investigacions, s’atreveix a posar una xifra a la fortuna «corrupta» del clan Pujol oculta a l’estranger: 290 milions d’euros repartits en infinitat de comptes i dipòsits opacs «alimentats amb comissions il·lícites». Per primera vegada, els investigadors calculen el «patrimoni desmesurat» acumulat per l’expresident català i la seva família, convertida en una veritable «organització per emprendre un negoci criminal».

L’informe desmenteix de manera contundent que la fortuna que els Pujol ocultaven en un embolic de comptes, societats i fons prové de l’herència de l’avi Florenci té 222 folis. Va ser lliurat el passat 30 de juliol al jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata, qui intenta des de fa mesos posar punt final al sumari, per seure a la banqueta l’excap de Govern català, a la seva dona Marta Ferrusola i als seus set fills, entre ells el primogènit Jordi Pujol Ferrusola, ‘Junior’, epicentre de tota la trama corrupta.

Tot i que l’extens atestat de la UDEF presentat just abans de les vacances judicials té cert tuf a informe final i conclusiu, la veritat és que la xifra de 290 milions ja s’ha quedat desfasada i és més que probable que la policia hagi de tornar a recalcularla. Aquest informe no inclou els resultats de les dues comissions rogatòries rebudes en les últimes setmanes al jutjat: una des de Suïssa que ha revelat que el clan va ocultar altres 18 milions d’euros a Suïssa i una segona remesa per les autoritats andorranes informant que s’han trobat sis noves comptes al principat vinculades amb ‘Junior’. A més, De la Mata, arran de la informació arribada des del país helvètic, ha enviat una altra nova comissió a Luxemburg, ja que tot apunta que també en aquest país la família Pujol té o ha tingut comptes o dipòsits.

La UDEF, que ha investigat de forma detallada els moviments del clan des de 1990, insisteix que només les comissions i mossegades polítiques són l’origen de la immensa fortuna del clan expresident català. «La família hauria aprofitat la seva posició privilegiada d’ascendència en la vida política, social i econòmica catalana per acumular un patrimoni desmesurat directament relacionat amb percepcions econòmiques fruit de conductes corruptes», tanquen els policies, els que afirmen no tenir «dubtes» que de l’investigat s’aproxima al «crim organitzat». Una mena d’estructura mafiosa, «de tipus familiar» amb «les seves pròpies normes internes, divisió de rols i activitats il·lícites dins la seva estructura».

A les «accions criminals» del matrimoni Pujol-Ferrusola i els seus set fills hi ha una «voluntat implícita d’accions planificades» com en les organitzacions de crim organitzat, insisteixen els investigadors de Policia Judicial, que òbviament insten el jutge al fet que processi al clan per aquest tipus penal de caràcter mafiós, a més d’altres tipus penals relacionats «amb la corrupció pública i privada i el blanqueig de capitals».

L’informe analitza la troca societària i bancària, tant a Espanya com a l’estranger, que van teixir els Pujol i, particularment, ‘Junior’, per desviar i opacar els diners que arribava a cabassos del cobrament de comissions. Els investigadors afirmen el càlcul per arribar als 290 milions d’euros ha estat conservador, ja que han intentat descartar els reintegraments d’inversions financeres o productives, centrant-se exclusivament en els havers detectats.

Comentarios
Multimedia Diari