La temperatura caurà 8ºC després de l'onada de calor més intensa des del 2013

Al llarg de més de dues setmanes, Catalunya ha viscut una onada de calor inusual al juny, amb valors de temperatura màxima que durant diverses jornades s'han situat entre 35 i 40ºC

27 junio 2017 18:18 | Actualizado a 28 noviembre 2017 13:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les temperatures es desplomaran a partir de demà entre 3 i 8º C a Catalunya després d'una onada de calor que, entre el 10 i el 26 de juny, ha suposat l'episodi de calor més intens i persistent en un mes de juny des de l'excepcional estiu del 2003.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha fet balanç avui d'aquesta onada de calor, amb registres històrics com el mesurat el 17 de juny, quan es va arribar a 40ºC en punts de la Ribera d'Ebre.

Al llarg de més de dues setmanes, Catalunya ha viscut una onada de calor inusual al juny, amb valors de temperatura màxima que durant diverses jornades s'han situat entre 35 i 40ºC en bona part de l'interior i entre 30 i 35ºC en la franja litoral i a les valls del Pirineu.

Els dies més calorosos d'aquest episodi van ser el 15 i el 24 de juny

Segons l'SMC, el més destacat de l'episodi ha estat el fet que l'arribada de la calor intensa, plenament canicular, s'hagi produït durant la primera quinzena de juny, així com la seva persistència.

Els dies més calorosos d'aquest episodi van ser el 15 i el 24 de juny, amb una anomalia -diferència amb la mitjana- respecte de la mitjana climàtica dels últims 30 anys de fins a 9ºC el dia 15.

El dissabte 17 de juny es va arribar al valor més elevat de l'episodi a Catalunya, amb 40,4ºC a Vinebre (Ribera d'Ebre), mentre que moltes altres localitats, sobretot de l'interior i de la plana de Lleida també van superar el llindar de situació meteorològica de perill per calor amb més de 38ºC durant diversos dies.

La majoria de les 138 estacions meteorològiques de la xarxa XEMA que tenen més de 10 anys de dades han igualat o superat la seva temperatura màxima absoluta de juny en aquest episodi de calor.

Es tracta d'estacions repartides irregularment pel Principat, des del litoral fins a l'alta muntanya pirinenca, encara que destaquen especialment els casos de Cabanes (Alt Empordà) i Benissanet (Ribera d'Ebre), estacions amb més de 20 anys de dades, que el dia 17 van superar clarament la seva màxima absoluta de la sèrie, amb 37,5ºC a Cabanes i 39,8ºC a Benissanet.

L'estació de radiosondeig de Barcelona gestionada per l'SMC va arribar a mesurar una temperatura de 23ºC a 850 hPa (uns 1.500 metres d'altura) la matinada del 15 de juny, un valor 9ºC superior al normal a mitjan juny.

Després de l'onada de calor, arriba un respir, ja que l'SMC pronostica per demà que un sistema frontal travessarà Catalunya i deixarà precipitació en bona part del territori

Després de l'onada de calor, arriba un respir, ja que l'SMC pronostica per demà que un sistema frontal travessarà Catalunya i deixarà precipitació en bona part del territori.

El front donarà pas a l'entrada d'una massa d'aire més fred que farà que els pròxims 3 o 4 dies la temperatura sigui entre 3 i 8ºC més baixa que la d'avui, sobretot a l'interior.

No obstant això, el vent de ponent bufarà amb ratxes fortes en la meitat sud del territori i farà que les màximes encara superin els 30ºC en el litoral central i sud.

A partir de diumenge s'espera un nou ascens de temperatura.

Avui la temperatura màxima s'ha registrat a Lleida (34,4ºC) seguida d'Alcarràs (33,5ºC) i de Girona (33ºC). 

Comentarios
Multimedia Diari