Multa de 8,75 milions a Repsol per fixar preus a benzineres

La CNMC subratlla que la sanció respon a l'incompliment d'una resolució dictada el 2009

19 mayo 2017 23:17 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha sancionat amb 8,75 milions d'euros Repsol per fixar preus a benzineres. L'ens regulador puntualitza que la companyia petroliera ha incomplert una resolució sancionadora del 2009, fet que constitueix una infracció molt greu de l'article 62 de la Llei de Defensa de la Competència. L'incompliment sancionat fa referència a la "fixació indirecta de preus" a les estacions de servei de la companyia, una conducta que la CNMC recorda que està prohibida i que afecta tant la competència intramarca com la intermarca.

L'any 2009 la CNMC va sancionar Repsol, Cepsa i BP per fixar indirectament el preu de venda al públic a empresaris independents que operaven sota la seva bandera a través de diferents pràctiques contractuals i usos comercials.

Segons la CNMC això restringia la competència entre les estacions de serveis de la mateixa xarxa i entre la resta d'estacions. Després de la resolució, Repsol havia d'adaptar els contractes amb algunes estacions de servei de la seva xarxa.

L'empresa sancionada, però, va considerar que els canvis legislatius introduïts a la Llei 11/2013 sobre el sector d'hidrocarburs l'eximien de complir la sanció del 2009, un extrem que la CNMC no compartia.

Per això, des del 2010 l'ens ha dut a terme diverses actuacions per vigilar si Repsol complia la sanció, i segons ha informat en un comunicat, ha detectat que no ho ha fet. Per això, el desembre del 2013 va ordenar l'apertura d'un procediment sancionador i va instar a que "en relació amb els contractes de comissió i els contractes de revenda indiciada a preu de referència en què els distribuïdors siguin empresaris independents als efectes de la normativa de la competència, adoptin les mesures necessàries perquè el preu de transferència o de cessió del carburant atengui a criteris objectiu, de forma que la determinació no desincentivi la realització per part de les estacions de servei de descomptes, per evitar que l'operador fixi indirectament per aquesta via el Preu Vist al Públic".

Alhora, la CNMC va multar BP amb 750.000 euros i Cepsa amb 2,5 milions per incomplir la resolució del 2009.

Contra aquesta resolució no hi ha possibilitat de recurs en via administrativa, per la qual cosa Repsol ha d'acudir, si ho desitja, a la via del recurs contenciós-administratiu a l'Audiència Nacional, en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà de la notificació.

Comentarios
Multimedia Diari