Puigdemont demana a Brussel·les suport al referèndum que farà ‘sí o sí’

El president de la Generalitat, amb el vicepresident Junqueras i el conseller Romeva, defensa la legitimitat del referèndum com a solució europea, europeista i democràtica

19 mayo 2017 16:37 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Mónica Faro

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va explicar ahir a Brussel·les que convocarà aquest any un referèndum sobre la independència, i assegurà que, tot i que espera que la consulta «s’acordi amb el Govern espanyol», se celebrarà «en qualsevol cas» i, «com a molt tard, al setembre». «Vull deixar clar que volem que aquest referèndum s’acordi amb el Govern d’Espanya, atès que és l’opció més acceptable per a tots (...) però, si el Govern manté la seva posició (...), Catalunya tindrà un referèndum vinculant per la independència», va dir Puigdemont en un acte en una de les sales del Parlament Europeu.

La conferència, a la qual van acudir també el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller d’Exteriors, Raül Romeva, fora de l’agenda oficial de l’Eurocambra, va tenir lloc davant de més de 400 persones.


Solució europea
En un discurs en català, francès i anglès i traduït simultàniament a l’alemany, anglès, francès, espanyol, eslovè, txec i lituà, Puigdemont va defensar la legitimitat d’un referèndum com «una solució europea, europeista i democràtica».

«La proposta de diàleg i recerca de consens estarà oberta fins al darrer dia. Però volem deixar clar que no cedirem si el Govern manté obstinadament la seva posició i fins i tot de rebutjar les negociacions», afirmà. Va admetre que «per completar-se, el procés requeriria la validació democràtica dels seus ciutadans», però va mantenir la seva posició que el referèndum és «legalment viable».

«L’únic problema és la manca de voluntat política. Per ara, un grup d’experts ja ha proposat cinc possibles vies legals que portarien a una consulta acordada amb Espanya», afirmà.

Puigdemont va criticar l’actitud del Govern de Mariano Rajoy i va demanar a la UE «que no miri cap a un altre costat» i advertí que «això s’ha de prendre seriosament». «Les úniques decisions que s’han pres han estat per perseguir el procés judicialment, judicialitzant la política (...) en un clar atac a la separació de poders i lluny dels estàndards de la UE», va argumentar Puigdemont, que va explicar que « el 80% dels catalans estan a favor d’un referèndum, independentment del que votin».


Mà estesa
El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, considerà que al president Puigdemont, i a altres dirigents catalans, «els aniria molt millor si busquessin» la mà estesa al diàleg que, segons ell, ofereix el seu Executiu «en comptes de seguir abraçats a la radicalitat i lligats de mans per l’extremisme». I subratllà que la seva disposició a l’entesa és «sincera i lleial». «A Espanya es complirà la llei, que és tant com dir que es complirà la voluntat dels espanyols. Qui vulgui canviar la Constitució té a la seva disposició els mecanismes legals per fer-ho», afegí el president espanyol.

Subratllà que el seu Govern seguirà vetllant pel benestar dels espanyols, inclosos els set milions que viuen a Catalunya. «Atendré en la mesura del possible les seves demandes, però no donaré un pas que menyscabi la igualtat de tots ells davant de la llei. Dialogaré tot el que hagi de dialogar sobre el que se’m plantegi però no sobre el que no em pertany», recalcà.

Comentarios
Multimedia Diari