Sant Fèlix 2016: Apoteosi a la més castellera

Les quatre agrupacions brillen amb llum pròpia en el que va ser la millor diada castellera de tots els temps

19 mayo 2017 18:19 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Hi havia moltes expectatives, es parlava de com arribaven les quatre colles, de la possibilitat de veure un nombre mai vist de castells de 10...

La plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès va tornar a protagonitzar una diada de Sant Fèlix que passarà a la posteritat. L’ambició de les colles va permetre veure fins a 14 castells superiors al 3de9 amb folre –quatre d’ells de 10 pisos– i dos castells nets en forma de 4de9 sense folre. Tota una delícia per als milers d’aficionats que van omplir la plaça de la Vila i els carrers adjacents.

Aquest Sant Felix 2016 va deixar satisfetes les quatre agrupacions, que en gran mesura van assolir de manera brillant els objectius marcats per a la diada, i que, gràcies al gran treball realitzat a plaça, van fer que ahir es pogués veure la millor actuació castellera de tota la història. Les pròpies colles seran les encarregades de determinar si ho serà per gaire temps.

Els verds treuen l’orgull

Els Castellers de Vilafranca van protagonitzar una diada de somni, tot i que en alguns moments les opcions de protagonitzar una gran diada pels de la camisa verda van estar en alguns moments de la diada en dubte.

Els verds van iniciar l’actuació de la seva festa major descarregant, per tercer cop aquesta temporada, el 3de10 amb folre i manilles.

Tal és el domini que tenen d’aquesta estructura, que en tot moment va donar sensació de comoditat, tant pel que fa a folre i manilles com dels pisos superiors.

Però la expectació més gran per part del nombrós públic aplegat a la plaça de la Vila tenia un protagonista, el 4de10 amb folre i manilles que el cap de colla dels vilafranquins, Toni Bach, havia anunciat setmanes enrere que el durien a segona ronda.

Després d’haver desmuntat un peu, el castell va cedir just amb l’entrada del pis de setens, trastocant de manera evident els plans dels Castellers de Vilafranca.

No va ser l’única ensopegada imprevista en el dia d’ahir per als amfitrions, ja que a la tercera ronda encara se’ls va complicar més la diada, en haver de desmuntar un intent de 3de9 amb folre i agulla per indecisió de la canalla.

Cares llargues en gran part del públic, incredulitat a plaça... Eren moments de dubte i de tensió, però els ànims dels vilafranquins no van decaure, i a la quarta ronda i de forma admirable van començar a reconduir el seu Sant Fèlix descarregant, com només ells ho saben fer, el cinquè 3de9fa de la temporada.

La traca final arribaria a la cinquena ronda amb una nova temptativa de 4de10 amb folre i manilles. En aquesta ocasió el peu del castell es va mostrar més ferm que en l’anterior temptativa, i l’encaix de les manilles amb el tronc, juntament amb la valentia de la canalla van permetre que els Castellers de Vilafranca fessin l’aleta per primera vegada a la seva història al 4de10fm.

Van tancar una altra actuació apoteòsica descarregant el pilar de 8 amb folre i manilles de forma magistral.

La millor Colla Vella

La Colla Vella dels Xiquets de Valls va tornar a demostrar el que, des de fa mesos, és una certesa: Són l’única colla, de moment, capaç de posar contra les cordes els Castellers de Vilafranca.

Els rosats es van mostrar més ambiciosos que mai aquest Sant Fèlix, optant per obrir la diada amb el 3de10 amb folre i manilles.

La Vella, com a la Firagost, va demostrar que manté l’envejable capacitat de domesticar el colós de 10 pisos, i tot i haver-lo de treballar a partir de la carregada, van poder descarregar un cop més el 3de10 amb folre i manilles per segon cop a la seva història, provocant un esclat d’eufòria a les files dels vallencs.

El fet d’haver sortit de 3de10 a la primera ronda feia presagiar que el seu cap de colla, Manel Urbano, tenia preparat un altre castell premium, el 4de9 sense folre. Tot i tractar-se d’un castell d’una dificultat extrema, la Vella va demostrar haver-li pres la mida, sabent-lo treballar i defensar per així poder-lo descarregar per primer cop aquesta temporada; el quart de forma consecutiva ja que precisament va ser a Sant Fèlix 2015 quan el van descarregar per primer cop en l’època moderna.

Amb la moral pels núvols, els del Portal Nou van optar per provar també el 4de10 amb folre i manilles. El peu, però, es va enfonsar quan encara no havien sonat gralles, i van decidir apostar pel 4de9 amb folre i el pilar que van executar de manera brillant, sumant-ne així fins a sis al sarró aquest 2016, tots ells descarregats.

A la ronda de pilars la Vella va carregar in extremis el pilar de 8 amb folre i manilles, anotant-se així la millor diada de la seva llarga història.

No estaven morts

La Colla Joves Xiquets de Valls va donar una lliçó important al món casteller: mai no es pot dubtar ni mai no es pot donar per morta una colla vallenca.

Els vermells arribaven a Sant Fèlix amb una temporada amb alts i baixos. Des del 2de9 amb folre i manilles descarregat aquest Sant Joan, a tenir una diada de Firagost on van sortir de plaça insatisfets després de no haver pogut assolir els seus objectius. Tanmateix, la Joves té gravat al seu ADN l’orgull i la capacitat necessària per poder superar qualsevol entrebanc, i la intensa feina realitzada al pati d’assaig ajudava a intuir que podrien apostar fort per aquest Sant Fèlix.

Des de la primera ronda, la Joves va demostrar a tothom que no havien vingut a Vilafranca a passar l’estona, i van iniciar la seva actuació descarregant amb molta solvència el 2de9 amb folre i manilles, una injecció d’ànim per afrontar el gran repte amb majúscules del seu programa, el 4de9 sense folre.

El castell total del vermells va pujar prou bé, però un cop carregat va anar deformant-se pels pisos superiors i finalment va acabar cedint.

L’esclat d’eufòria a la pinya de la Colla Joves era evident, ja que tornaven a coronar aquesta complicada estructura dos anys després. Tot i realitzar alguns canvis, els castellers del carrer d’en Gassó van culminar una magnífica actuació, la tercera millor del seu historial, descarregant, també dos anys després, el 5de9 amb folre.

Els Minyons tornen amb el 10

Els Minyons de Terrassa es presentaven a la cita de Sant Fèlix a Vilafranca amb la voluntat d’esvair els dubtes apareguts sobretot a principis de la temporada.

Els de la camisa malva, que tal i com va determinar el sorteig d‘ordre d‘actuació, van ser els encarregats d’encetar la diada de Sant Fèlix.

Els egarencs van mostrar-se molt ambiciosos des d’un bon començament i, com ja va succeir en l’edició de l’any 2015, van apostar de sortida per la carta més alta de què disposaven: es tractava del 3de10 amb folre i manilles.

El castell no es va mostrar còmode des de bon principi, però a mesura que anava guanyant alçada semblava que els de la camisa malva el podien anar controlant fins a la carregada, però amb la sortida dels dosos l’estructura acabava cedint.

A la segona ronda els Minyons de Terrassa no van afluixar i descarregaren un 5de9 amb folre de postal que en tot moment va mantenir la mida.

Van tancar l’actuació amb un nou 2de9 amb folre i manilles, el segon descarregat de la temporada. A la ronda de pilars, els de la camisa malva van concloure un altre magnífic Sant Fèlix amb l’espadat de set amb folre.

Un setembre il·lusionant

Més enllà de les magnífiques actuacions realitzades per les quatre colles, la diada de Sant Fèlix a Vilafranca del Penedès ofereix una lectura a curt termini molt interessant. El gran nivell de la Colla Vella dels Xiquets de Valls augura un mes de setembre emocionant, on verds i rosats coincidiran a Tarragona amb motiu de la diada del Primer Diumenge de Festes, per Santa Tecla, a banda del Concurs de Castells, que es presenta més renyit que mai. El fet que la Colla Joves hagi tornat a portar, després de molts mesos, tres castells de gamma extra, ens convida a pensar que també hi tindran molt a dir a la cita del 2 d’octubre a la Tarraco Arena Plaça.

Comentarios
Multimedia Diari