Torra compareixerà avui al Parlament sobre 'actualitat política i judicial'

 El ple comença les 10.00 i abans es reuneix la Taula per tramitar la intervenció del president 

07 noviembre 2018 07:56 | Actualizado a 07 noviembre 2018 08:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El president de la Generalitat, Quim Torra, compareixerà aquest dimecres en el ple del Parlament "per informar sobre els últims esdeveniments de l'actualitat política i judicial". 

En un comunicat de la Càmera dimarts, el president del Parlament, Roger Torrent, va convocar una reunió de la Taula i la Junta de Portaveu a les 9.30 hores del dimecres per tramitar la petició 
Torra ha sol·licitat aquesta compareixença després que el divendres es coneguessin els escrits d'acusació de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat contra els processaments per l'1-O. 

Aquest mateix dia el president de la Generalitat ja va anunciar que retirava el suport al Govern de Pedro Sánchez i que els partits independentistes no aprovaran els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE). 
  Fonts parlamentàries han explicat que el més probable és que la compareixença es faci en començar el ple, que està convocat a les 10.00 hores, però que dependrà de la voluntat de Torra i de la reunió de la Taula i la Junta. 
  Segons estableix el reglament de la Càmera, la compareixença del president de la Generalitat no té límit de temps i a continuació els grups intervenen durant un màxim deu minuts, i s'obre un torn de rèplica. PLE 
  La compareixença de Torra modificarà l'ordre del dia que estava previst pel ple que celebrarà el Parlament entre aquest dimecres i el divendres, i que havia de començar amb la sessió de control al Govern i a Torra, com és habitual. 
  En l'ordre del dia s'ha inclòs la presentació del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, del seu informe 'La vulneració de drets fonamentals i llibertats públiques en ocasió de la reacció penal a el 1 d'octubre i l'aplicació de l'article 155', i després els grups ho debatran. 
  Aquest informe detalla les conseqüències de l'aplicació del 155 i alerta del "ús abusiu i desproporcionat" de l'empresonament provisional dels presos sobiranistes, ja que considera que suposa una vulneració de drets.


En el ple també es farà el debat i la votació per validar o derogar un decret llei del Govern sobre l'increment retributiu per 2018 i el règim de millores de la prestació econòmica d'incapacitat temporal dels treballadors públics. 
  A més, la Càmera catalana debatrà un projecte de llei de contractes de serveis a les persones, que cerca establir un règim específic de contractació pública que prioritzi criteris de qualitat per sobre de puntuacions econòmiques, i un altre de creació de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC). INICIATIVES SOBRE CORRUPCIÓ 
  Un altre dels punts de l'ordre del dia és el debat de dues proposicions de llei sobre corrupció que es debatran conjuntament: una de Cs de lluita contra la corrupció i protecció dels denunciants, i una presentada per JxCat, ERC, PSC-Units, comuns i la CUP de protecció integral dels alertadores de corrupció en l'àmbit competencial de la Generalitat. 
  Malgrat que tenen algunes diferències, ambdues iniciatives tenen l'objectiu d'acabar amb la corrupció i garantir els drets i la seguretat de les persones que denuncien casos de corrupció. 
  El ple també votarà una altra iniciativa de Cs per crear una comissió d'estudi en el Parlament per millorar la qualitat de vida dels ancians. INTERPEL·LACIONS I MOCIONS 
  Com en cada ple ordinari, els grups faran interpel·lacions a l'Executiu de Torra i debatran i votaran les mocions sorgides de l'anterior ple --Cs, ERC i PSC han presentat dos, i JxCat, PSC i comuns una--. 
  Entre les nou mocions, destaquen dues de Cs: una que demana la dissolució de les delegacions de la Generalitat en l'exterior i el Diplocat, i una que insta el Govern a garantir la neutralitat de l'administració i mantenir les seves instal·lacions "lliures de qualsevol simbologia partidista". 

Comentarios
Multimedia Diari