‘A por ellos’

Els establiments haurien de ser conscients de quins noms posen als seus productes perquè poden ser molt desafortunats

06 junio 2018 10:23 | Actualizado a 06 junio 2018 10:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Ara fa uns dies una coneguda multinacional francesa de supermercats va distribuir casa per casa la revista amb les ofertes de la quinzena. Les primeres planes de la publicació es dediquen bàsicament als productes alimentaris i de la llar. Com de costum.

Les curiositats apareixen a la plana 64, on es regala una bandera d’Espanya per la compra de productes de bellesa masculina, una promoció sens dubte original.

Però les emocions fortes són al final, a les planes 70 i 71, amb el títol «Viu la teva passió en gran». Un ràpid cop d’ull permet intuir de què va això de la grandària. I és que les dues planes van plenes de tota mena de productes relacionats amb la bandera espanyola (sabatilles d’anar per casa incloses) i amb la selecció espanyola de futbol.

Fins aquí ho podríem qualificar de respectable, ja que la frontera entre el bon i el mal gust és altament imprecisa.

Quan s’arriba a les promocions gastronòmiques, però, trobem el maletí «A por ellos» (a 25 euros) i el lot «A por ellos» (aquest reservat als patriotes de debò, a 49 euros).

El maletí inclou 600 grams d’una espatlla d’engreix ibèrica, una gorra, un joc de pintures i una bandera d’Espanya. El lot ja és tota una altra cosa, ja que per menys de 50 euros et donen un pernil curat reserva d’uns 7 quilos, mitja peça de llom d’engreix ibèric, mitja peça de xoriço d’engreix ibèric, mitja peça de llonganissa ampla d’engreix ibèrica, un joc d’aplaudidors, un joc de pintures i una capa d’Espanya (aquest lot no porta bandera, però amb el joc de pintures tot té solució).

Al marge que això del bon gust sigui molt personal i que, per tant, els establiments comercials són lliures d’embolicar pernils i llonganisses com més els agradi, el fet és que aquests mateixos establiments haurien de ser conscients de quins noms posen als productes que venen. I és que en aquest país, el nom «A por ellos» no és que no acabi d’entrar del tot, sinó que recorda uns fets molt desafortunats de la nostra història recent. 

Com tothom recordarà, és cantant «A por ellos» que els estols de cossos i forces de seguretat de l’estat eren acomiadats en cerimònies multitudinàries quan partien en campanya cap a la pèrfida Catalunya.

Un nom, doncs, molt poc encertat, davant del qual aquesta cadena de supermercats pot fer dues coses: la primera és reconèixer la patinada i retirar aquests productes (que d’altra banda pot vendre tot emprant molts altres noms patriòtics que no ofenguin ningú), i la segona és no fer res i seguir ofenent una part molt important de la seva clientela. La llibertat de comerç permet triar lliurement entre ambdues opcions. 

Temps al temps.

Comentarios
Multimedia Diari