Atemptat arqueològic a Menorca. Cal protegir amb vigilants el patrimoni històric?

Inculcar valors a les escoles. La pregunta és si s’han de destinar més diners a protegir aquests espais o incentivar campanyes de conscienciació perquè no passin més episodis com el de Sa Naveta des Tudons

03 julio 2018 10:00 | Actualizado a 03 julio 2018 10:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El passat 16 de març Menorca es va commocionar. El monument talaiòtic més emblemàtic de l’illa, Sa Naveta des Tudons de Ciutadella, va aparèixer ple de pintades. Aquesta construcció funerària de la prehistòria menorquina data d’entre el 1000 i el 800 abans de Crist i és una de les imatges més promocionades de les illes Balears. Van resultar afectades un centenar de pedres de la torre.

A l’instant es va clausurar el monument i es va iniciar unes tasques de restauració que han acabat aquest cap de setmana passat amb un cost de 27.000 euros que va pagar el Consell de Menorca. Per sort, la tècnica de la neteja aquosa que va fer servir l’equip de restauradors va permetre eliminar completament la pintura amb una afectació mínima a la capa de líquens que recobrien les pedres, amb la qual cosa les restes han recuperat l’aspecte original.

Ara mateix s’estan buscant els culpables de l’acte vandàlic, dos joves de 25 anys, que podrien ser acusats d’un presumpte delicte contra el patrimoni històric, amb penes d’entre un i tres anys de presó i sanció econòmica, i que ha afectat aquesta peça de 3000 anys d’antiguitat. 
La societat civil de l’illa ja ha fet cartells amb el lema ‘No ens toquis el patrimoni’ en un clar missatge als autors de l’agressió a Sa Naveta. De moment s’han posat vigilants però no se sap si la seva presència ja serà fixa al monument.

La pregunta és si realment s’han de destinar més diners a protegir aquests espais o bé s’ha d’incentivar campanyes de conscienciació per tal que no tornin a passar més episodis d’aquestes característiques. Hem de mostrar als joves que aquestes agressions no es poden seguir produint. 

Potser seria bona idea que els instituts incorporin sessions per descobrir aquests espais, no només a Menorca, sinó a llocs com el Camp de Tarragona per exemple amb una forta presència d’elements arqueològics.  

Una solució podria ser que els ajuntaments es posin en contacte amb els grups de grafiters locals per intentar que aquests col·lectius prenguin consciència de les línies vermelles que no es poden travessar, entre elles el patrimoni que amb tanta cura s’ha pogut conservar fins avui. Posar més càmeres de seguretat o més vigilants pot ser una solució dissuasiva, però òbviament el problema s’ha de solucionar des d’una altra òptica. 

Hem de transmetre l’amor a aquestes peces úniques i el respecte que tothom ha de tenir pel patrimoni. I si aquesta tasca comença a les escoles o bé de pares a fills, segur que aconseguirem millors resultats i no es produiran sorpreses tan desagradables com les que hem comentat en aquest article. Ha de quedar ben clar; el patrimoni és de tots i si atempten contra ell, atempten contra la nostra cultura, i això no es pot permetre.

 

Periodista. Periodista cultural a IB3, va ser cap de cultura a ‘8 al dia amb Josep Cuní’ i va treballar a Canal Reus TV i a la delegació de TV3 a Tarragona. Va començar a  ‘La Veu de Flix’ i al ‘Diari’.

Comentarios
Multimedia Diari