Celebrem el dia Mundial del Medi ambient

05 junio 2018 10:53 | Actualizado a 05 junio 2018 11:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquest any, el món s’unirà per combatre la contaminació per plàstics d’un sol ús com els bastonets de les orelles, les canyetes, els bastonets per remenar i els pals de globus

La Comissió Europea també assenyala que cal reduir l’ús de recipients alimentaris (menjar immediat). Calen polítiques perquè no hi hagi sobreenvasat

Avui dimarts, 5 de juny, és el Dia Mundial del Medi Ambient. No cal dir com n’és, d’important per a tothom encara que n’hi hagi que no ho acabin de veure. Hi ha dues qüestions de caràcter global sobre les quals és imprescindible de treballar i que són un risc per a la humanitat: una és el canvi climàtic i, l’altra, la contaminació per plàstics, especialment la produïda pels d’un sol ús. Des de la perspectiva de residus aquestes dues matèries es poden afrontar clarament. Si el 40% de la nostra brossa són residus orgànics, si hem estat capaços de desplegar la recollida de l’orgànica ja gairebé arreu del territori (quasi el 85% dels municipis amb aquest servei), si tenim un model fiscal adreçat als ens locals que premia la recollida de l’orgànica en quantitat i qualitat, ara vol dir que ja només podem posar-nos-hi de ple, en la valorització d’uns residus que ens permeten actuar en dos vectors: uns sòls rics en carboni, amb el compost provinent del reciclatge de la matèria orgànica, segresten més diòxid de carboni de l’atmosfera. Canalitzant l’orgànica correctament evitem -ben important- l’emissió de metà i de CO2, conseqüència d’aquests residus als dipòsits controlats. El tractament dels residus orgànics, en la gestió de residus en general, és un dels factors que incideixen més en les emissions de GEH, gasos amb efecte d’hivernacle. Diversos estudis indiquen que la contribució potencial d’una bona gestió podria ser molt més gran que no pas els càlculs que, d’entrada, indiquen que el sector residus representa poc més del 3% del total d’emissions globals.

La contribució de l’economia circular en la millora del medi ambient, particularment des d’una correcta gestió dels plàstics és cabdal. La quantitat de plàstics als mars i oceans no para d’augmentar.

Al Mediterrani, per exemple, ja representen tres quartes parts dels residus. Per posar-hi fre, la Comissió Europea vol prohibir la comercialització de productes de plàstic d’un sol ús com els bastonets de les orelles, els plats i coberts, les canyetes, els bastonets per remenar i els pals de globus. No és l’única mesura que ha pres.

Queda clar que cal anar més enllà, és a dir, facilitar el canvi cap a models més sostenibles. Sabem que no tornarem enrere, a l’època en què a la nevera gairebé no hi havia plàstic.

A l’Agència de Residus de Catalunya hem pres mesures per reduir progressivament el consum de bosses de plàstic d’un sol ús, avançant-nos a la normativa espanyola, que n’ha establert la prohibició de la distribució gratuïta aquest 2018. Ho vam fer amb la llei que el Parlament de Catalunya va aprovar el març de 2017. Va ser una mesura pactada amb les patronals a través del que es coneix com el Pacte per la Bossa.

En aquesta línia cal anar substituint el plàstic de poc valor afegit per solucions compostables o de reducció en origen. La raó és senzilla, no hi ha tecnologia per reciclar-lo. L’esborrany de directiva per reduir l’impacte dels articles d’un sol ús que ha presentat recentment la Comissió Europea també assenyala que cal reduir l’ús de recipients alimentaris (menjar immediat); en aquest sentit, afegim que calen polítiques perquè no hi hagi sobreenvasat.

L’ecodisseny és una eina que aporta solucions d’envasat sostenible, motiu pel qual a l’ARC el promocionem amb el Premi Catalunya d’Ecodisseny que, amb diversos noms, organitzem des de fa més d’una dècada.

Creiem que és necessari que el 100% dels plàstics siguin reciclables, cuidar els plàstics d’alt valor afegit com els aplicats a la indústria mèdica, d’automoció i aeronàutica i ajudar al sector del plàstic a fer la reconversió del seu negoci cap a propostes sostenibles que no posin en perill el medi ambient.

Per aquest motiu, a l’Agència de Residus de Catalunya convoquem anualment línies d’ajuts econòmics per impulsar l’ús dels residus com a recursos i enguany hem aprovat un paquet de 6,4 milions d’euros.

A l’Agència creiem en els beneficis que ofereixen els models de consum i producció sostenible en termes d’oportunitats econòmiques, inclusivitat, ocupació i qualitat de vida. Una clara consciència de com convivim amb la Terra, de forma respectuosa, de ben segur que ens oferirà un millor futur per a nosaltres i les nostres generacions.

Comentarios
Multimedia Diari