Ciència i igualtat de gènere

Menys del 28% dels investigadors a tot el món són dones, segons la Unesco

10 febrero 2020 20:40 | Actualizado a 11 febrero 2020 17:53
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Per aconseguir l’accés i la participació plena i equitativa de les dones a la ciència, l’assemblea General de les Nacions Unides va proclamar l’11 de febrer, avui, com a Dia internacional de la dona i la nena en la ciència. La bretxa de gènere en aquest sector persisteix des de fa molts anys a tot el món i les dades evidencien que cal treballar molt per aconseguir la igualtat de gènere i l’empoderament de dones i nenes en aquest camp.

Segons la Unesco, menys del 28% de les persones que es dediquen a la investigació a tot el món són dones. I només el 30% de les que realitzen estudis superiors ho fan en el camp de les ciències, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques (STEM). A l’Estat espanyol, pel que fa a la carrera investigadora, només hi ha un 21% de dones en les càtedres d’universitat i un 25% en el professorat d’investigació.

I el que és més greu, existeixen diversos estudis que evidencien l’existència d’un biaix en les avaluacions i reconeixements de mèrits contra les dones: per al mateix grau de productivitat i mèrits, la dona és considerada menys competent i a l’hora d’adjudicar responsabilitats i càrrecs, les dones van desapareixent.

I què podem fer despertar l’interès de les nenes i adolescents per la ciència? Identificar i donar visibilitat a referents femenins en ciència i tecnologia. Si les nenes coneixen dones que desenvolupen la seva labor en STEM, mostren major interès per aquest camp que no pas les que no tenen models o rols identificats. També cal generar interès. Quan les nenes i adolescents tenen informació àmplia i rellevant sobre els beneficis i l’impacte de la tecnologia en la vida de les persones, el seu interès per les carreres STEM es duplica. I, en darrer terme, fomentar un entorn d’aprenentatge adequat. Això ha de ser una responsabilitat compartida entre la comunitat educativa, l’administració i la societat en general. Les nenes necessiten un model d’aprenentatge en ciència i tecnologia que promogui la curiositat i l’experimentació i no penalitzi l’error. Han de ser valentes, no perfectes!

En aquesta línia el govern socialista va crear al gener de 2019 l’Observatorio Mujeres, Ciencia e Innovación que té l’objectiu d’analitzar i investigar el seguiment i mesurament d’impactes sobre la situació de les dones en l’àmbit de la investigació; fomentar polítiques públiques i actuacions d’igualtat de gènere en l’àmbit del desenvolupament i la innovació; i promoure la millora de la situació de les dones al Sistema Español de Ciencia, Tecnologia e Innovación. Es pretén aconseguir la igualtat real i afectiva en la participació de les dones a tots els nivells i àmbits de la ciència, la tecnologia i la innovació, així com la integració adequada de l’anàlisi de gènere en el contingut de les polítiques, programes i projectes d’I+D+i.

La ciència i la igualtat de gènere són vitals per aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030. En els darrers anys, la comunitat internacional ha fet un gran esforç inspirant i promovent la participació de les dones i les nenes a la ciència. Però, malauradament, continuen trobant barreres que les impedeix participar plenament en aquesta disciplina. Hem vingut disposats i disposades a ajudar-les.

Comentarios
Multimedia Diari