Deu anys i un llibre. El vi com a essència editorial

Poètica de la terra. Vibop acaba de publicar ‘Priorat en persona. Diccionari literari d’un paisatge excepcional’, una selecció d’escrits de 29 autors que durant deu anys s’han capbussat al paisatge agrest d’aquesta comarca

20 noviembre 2019 08:20 | Actualizado a 20 noviembre 2019 11:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Deu anys i un llibre. Dit així podria sonar a condemna una mica més lleu que aquesta perpètua revisable que ara s’està posant de moda per tot arreu i semblant a la que els jutjats polititzats de l’estat espanyol apliquen a tot allò que pot amenaçar l’estatus d’equilibris de poder preconstitucionals que cal preservar a tota costa, però en realitat no és altra cosa que un autèntic regal cultural en diversos sentits. Fa una mica més de dos anys, una reconeguda, brillant, experimentada i estimada periodista cultural, la Montse Serra, va optar per canviar el ritme del seu batec quotidià i va fer el salt a l’altre costat de la barrera. En lloc (o a més) de parlar de llibres creats i gestionats per altres, va decidir que els faria ella mateixa. Agafava cos, present i futur una nova, modesta, viva, emocionant i singular editorial, Vibop, dedicada d’entrada als llibres de petit format, a les plaquettes que no superessin les 64 pàgines.

A partir d’aquesta primera norma de comportament que també es convertia en insòlit signe d’identitat i en una bona declaració d’intencions, van anar sorgint altres paràmetres identitaris no menys interessants. D’una banda, una concepció de fons, diguem-ne filosòfica o humanística, de la matèria a tocar. La Montse, nascuda a Alella, ha viscut des de sempre amarada de la cultura del vi i, per aquest motiu, la primera col·lecció que es va plantejar, Envinats, perseguia la idea de vincular el vi, les arts i la creativitat i ho feia amb una arrencada de luxe, amb un document força peculiar i gens corrent: Josep Roca, a l’avantguarda del vi, una peça que recollia dos tasts del popular sommelier gironí, el primer, realitzat al Festival Jardins de Cap Roig 2016 amb la música del Quartet Gerió i la veu de Sílvia Pérez Cruz i el segon, dins la Festa de les Persones del Vi 2016 al Mas Marroch.

Vibop és una editorial singular dedicada als llibres de petit format 

Envinats acaba d’arribar ara a la setena plaquette i ho fa amb una col·laboració que també té molt a veure amb la poètica de la terra, amb l’arrelament al territori i amb la cultura i la reivindicació de la pertinença a un paisatge concret, amb el Centre Quim Soler, la literatura i el vi, del Molar, impulsat per Rosa Vernet. Priorat en persona. Diccionari literari d’un paisatge excepcional és una selecció d’escrits de 29 escriptors que durant deu anys han participat en aquest projecte que porta el mateix nom. Cada dos anys, un grup d’escriptors es capbussa a l’interior del paisatge agrest del Priorat, s’amara de vent, d’història i de terra i es barreja amb els anomenats adalils, «aquells que saben les entrades de la terra». Del conjunt en surten un seguit de noves aproximacions a la realitat del territori, al seu esperit, a les seves essències i, no hi ha dubte, que una bona manera de celebrar l’aniversari del projecte és aquesta lúcida, plàcida i interessant col·laboració entre el Centre Quim Soler i l’editorial Vibop.

I amb aquest nom, que ens porta a pensar en jazz, en improvisació lliure i en geni creatiu, que sona a la trompeta de Dizzy Gillespie, al saxo de Charlie Parker i al piano de Thelonius Monk i que, sobretot, està disposat a trencar esquemes, la Montse Serra ha anat construint un edifici intens i ple de vida on ha anat incorporant altres estructures no menys interessants, com la col·lecció A clar de nit, dedicada a la poesia i vinculada d’entrada als fets d’octubre del 2017 amb 1-O. Trenta poetes per la llibertat i que recollia després el treball de poetes de la terra a Poetes del Maresme i els Poemes de Combat de Joan Brossa, treballats pel crític Joan Maria Minguet.

Les seves obres són edicions cuidades, ben impreses i amb voluntat artística, petites joies

I en aquesta mateixa línia d’acció, Vibop va incorporant noves col·leccions que atresoren aquest mateix esperit de recercar la solidesa de la terra i el seu paper en la construcció de vides, de personalitats, d’històries i d’història com A la panxa del bou, dedicada a la gastronomia, o la Coma fosca, Coma clara, oberta al paisatge, a la terra.

I si entrem en aspectes més físics, les plaquettes de Vibop mantenen també la mateixa essència dels seus continguts, edicions cuidades, ben impreses i amb una voluntat artística que es concreta en la possibilitat de fer-se subscriptor i anar rebent els quatre llibres de la col·lecció Envinats que es publiquen cada any. Cada llibre és, doncs, un projecte en ell mateix i una petita joia que val la pena no perdre de vista.

* Periodista. Cervera ha publicat més de 50 llibres de poesia, assaig i narrativa, i ha guanyat diversos premis entre els quals destaca l’Edebé de literatura juvenil. Li agrada el Trinaranjus i llegir a l’ombra fresca d’una morera.

Comentarios
Multimedia Diari