Dona mal remunerada i poc valorada

"Demanem trencar amb els estereotips i assignació de rols de gènere"

19 mayo 2017 20:03 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Mar Vázquez Secretària Igualtat UGT Comarques de Tarragona

El 8 de març és una data reivindicativa. Em centraré en tres temes: caus d’inactivitat de les dones, d’abandonament del mercat laboral de les dones i posterior bretxa salarial.

Segons les dades, la primera causa d’inactivitat de les dones de 25 a 49 anys és tenir responsabilitats familiars (un 27,5% dels casos). El mateix percentatge baixa fins al 5,6% en el cas dels homes. En el seu cas, el primer motiu d’inactivitat és estar malalt o incapacitat. Sembla ser que segons diuen les enquestes, les dones ni ens posem malaltes! Segon, tenir família és una causa clara d’abandonament del mercat laboral entre les dones. Les taxes d’ocupació d’homes i dones sense fills se situen en un 74,4% per a ells i un 66,9% per a elles. En canvi, quan tenen fills, la taxa augmenta fins al 78,9% per als homes i baixa fins a un 59,5% per a les dones.

Segons l’EPA, un 22,5% de les dones enquestades va reduir el nombre d’hores treballades per a la cura de fills. Entre els homes, la xifra va ser d’un escàs 3,3%. Les dades també mostren que és a partir de l’edat reproductiva quan les dones decideixen reduir el temps de treball remunerat. Ull! i això que tenir fills biològicament només ho podem fer les dones i que gràcies a aquest fet continua la humanitat…i això ha de ser un càstig? Acabem amb la “increïble” bretxa salarial. L’any passat parlàvem d’un 24,8% de diferència salarial que cobrava de més un home amb les mateixes condicions laborals que una dona. Aquest any això augmenta a un 25,1%. El que és igual a dir, l’any passat dèiem que una dona, per cobrar el que guanya un home en 12 mesos, havia de treballar 14 mesos i mig (+2 dies), i aquest any hem de dir que la xifra augmenta a 16 mesos. I anem a pitjor si parlem del barem de dones que es troben entre la franja d’edat dels 45 al 54 anys on la bretxa puja fins al 29,1%. Les dones quan es jubilen perceben un 35% menys en pensions.

Aquestes dades són un incompliment dels drets en la igualtat de tracte i salari sense discriminació de sexe del que parlen lleis i tractats. Demanem trencar amb els estereotips i assignació de rols de gènere: a l’escola, a la família i a la feina, l’aprovació d’una llei de transparència salarial i la derogació de la reforma laboral.

Comentarios
Multimedia Diari