El fenomenal #MeToo de la Rociíto: Un terratrèmol mediàtic aireja dècades d’assetjament mediàtic

Després d’haver comprovat que la discreció i el silenci només servien per a augmentar les calúmnies contra ella, Ro-ciíto ha decidit parlar i els seus antics detractors li estan fent costat

06 abril 2021 19:00 | Actualizado a 07 abril 2021 05:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquesta nit s’emet a T5 el sisè capítol del llarg #Me Too televisiu de 12 episodis de la Rociïto: ‘Contar la verdad para seguir viva’. És un terratrèmol mediàtic que s’ha convertit en líder d’audiència i que ha sacsejat els platós i les pàgines de la premsa del cor, arrencant twits i declaracions -majoritàriament a favor de la protagonista- a polítics, juristes i periodistes poc habituals al paper couché.

Per a qui no estigui familiaritzat amb la premsa del cor direm Rocío Carrasco Mohedano és l’única filla biològica del boxejador Pedro Carrasco i de la cantant Rocío Jurado, venerada a Espanya i a Amèrica Llatina, que li va deixar la major part d’una herència de set milions d’euros quan va morir al 2006.

La Rociíto va néixer al 1977, té doncs 43 anys, i ha estat presentadora a TVE de programes del cor fins que la vida personal se li va tornar molt difícil degut al constant assetjament i guerres judicials del seu ex-marit, per la custòdia dels dos fills, per contínues difamacions contra ella a les televisions... Fins posar-li primer la filla, i després el fill, en contra i abocar-la a un intent de suïcidi al 2019.

Amb el fenomen Rociíto les trucades de dones maltractades al 016 han augmentat un 42%

L’actitud de la noia havia estat sempre la discreció i el silenci, aconsellada pel seu segon marit i advocat, malgrat el continu assetjament de la premsa del cor, atiada pel seu ex-marit, un silenci que ha durat 25 anys. Però per consell del seu psicoterapeuta, Rociïto ha decidit verbalitzar el seu calvari vital i així ha nascut la docu-sèrie, sense remuneració a canvi, com ha fet públic la cadena.

Els capítols són cronològics: Rociïto va ser una nena feliç fins que es va enamorar d’un guàrdia civil, Antonio David Flores als 17 anys a una platja de Chipiona, Cadis, on la seva mare encara avui és venerada com «La más Grande» i on l’oficina de turisme local promou la ruta per visitar el monument, el mausoleu, el xalet i l’avinguda de Rocio Jurado.

Malgrat els advertiments del pare, que li deia que aquest noi la deixaria pobre i «con una barriga», en complir 18 anys ella, rebel per naturalesa, se’n va anar amb el guàrdia civil al seu destí d’Argentona, al costat de Mataró. L’etapa que hauria d’haver estat la més dolça per a la Rociïto va ser l’inici del seu infern: La feina a la Benemèrita a Antonio David Flores li va durar ben poc ja que el van enxampar havent cobrat una mordida de 50.000 pessetes a un turista francès, mai no va pagar el lloguer de la casa on vivien, i allà van començar els maltractaments físics, psicològics, tot i que «la barriga» anticipada pel pare ja havia arribat.

Els esdeveniments són narrats per la protagonista entre contínues explosions de plor i amb una espectacularització del sofriment que va aixecar la immediata solidaritat dels espectadors i que va portar a Mediaset a acomiadar l’ex-marit presumptament maltractador de tots els programes de la cadena, no sense haver signat abans un contracte amb l’actual dona d’Antonio David Flores, Olga Moreno, per a Supervivientes 2021, la gran aposta de Tele 5 per les nits dels diumenges, ara que el show de la Rociïto ha passat als dimecres.

El fet que Mediaset esperés a acomiadar el presumpte maltractador a haver lligat el compromís amb la seva dona també ha aixecat polseguera sobre el cinisme dels directius de la cadena, que ha devorat el seu monstre després d’haver-lo alimentat pagant-li exclusives sobre les guerres judicials amb la Rociïto durant 20 anys.

Així la docusèrie que està interessant a propis i a estranys és un win-win: una teràpia per a la protagonista, que confessa fer per prescripció mèdica; i un gran negoci per a Mediaset, que no li paga cap gran xifra i al damunt li guanya la guerra de les audiències a Atresmedia.

També és una oportunitat de possible reconciliació mare-filla, ja que la neta de Rocío Jurado va ser condemnada per un jutge per maltractaments continuats contra la Rociïto i molts dels monòlegs s’adrecen a ella; i un exemple a seguir per moltes dones, ja que amb el fenomen Rociíto les trucades de dones maltractades al 016 han augmentat en un 42%.

Doctora en Periodisme i Ciències de la Comunicació i diplomada en Traducció i Interpretació, Tate Cabré ha treballat en premsa i televisió. És Guia Oficial de Turisme de Catalunya.

Comentarios
Multimedia Diari