Els Galí, creadors d´història

Raimon Galí i Herrera s´exilià primer a Cuba i després a Mèxic, on amb Joan Sales enfortí els lligams amb la diàspora catalana

19 mayo 2017 22:51 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Hi ha certs elements que van repetint-se quan t’endinses en la biografia dels qui protagonitzaren la represa cultural catalana durant la nit franquista. Un d’aquests elements comuns –pels naturals de Barcelona– va ser el pas, durant la dècada dels trenta, per l’escola Blanquerna, que havia fundat i que dirigia el pedagog Alexandre Galí i Coll (1886-1969). Es tractava d’un model educatiu a l’estil Montessori, basat en la llibertat i en l’aprenentatge experimental, i on la responsabilitat de l’alumne era fonamental.

D’una formació meravellosa i d’entusiasme esclatant –com la defineixen els que en foren estudiants– en sortirien futurs referents dels seus àmbits professionals i persones amb conviccions i consciència.

Així, si Alexandre Galí havia impulsat la creació d’una escola física a partir d’uns valors ideals, també el seu fill Raimon, anys després, ajudaria a construir-ne una altra, potser més difusa, centrada en l’activisme polític i cultural de la nova generació.

Raimon Galí i Herrera (1917-2005), que havia començat a conèixer món des de Tarragona estant –on la seva mare, en l’àmbit d’ensenyament, hi va ser destinada durant els feliços anys vint–, fou, després de la Guerra, una figura clau del catalanisme. S’exilià primer a Cuba i després a Mèxic, on amb Joan Sales enfortí els lligams amb la diàspora catalana i s’interessà per l’antropologia i l’arqueologia del país.

Entenent que calia llaurar el catalanisme de postguerra, torna a Catalunya, on ajudà a articular nuclis de futurs quadres. Seguint els ideals de Palestra, l’organització formativa on s’havia integrat en la seva joventut, s’esforçà a fer de pont entre la generació anterior i la que estava naixent, com s’explica en les seves Memòries (Proa, 2004)

Seguint aquest mestratge vital d’en Raimon Galí, ara fa uns dies, a l’Església de Sant Felip Neri de Barcelona–on, si no?– se celebrà una missa en record seu, coincidint amb el desè aniversari del seu comiat. Segur que el seu amic mossèn Ballarín també el tingué present a les seves pregàries.

Comentarios
Multimedia Diari