Evitar que les flames no deixin veure l'incendi

Els GRAF: unitat especialitzada de Bombers de la Generalitat. Cada dia valoren el risc d’incendi forestal a Catalunya i són assessors internacionals per a altres països com els Estats Units o el Canadà

19 agosto 2021 22:10 | Actualizado a 20 agosto 2021 05:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El conte dels tres porquets pot servir per calibrar el grau de mesures de precaució a prendre en cas d’incendi forestal. Em refereixo a l’autoprotecció i dono per fet que no us ho agafeu al peu de la lletra. Si la caseta és de palla, no serem a temps de pensar; si és de fusta, és probable que encara puguem reaccionar. Però l’habitual és que l’habitatge sigui d’obra -construccions actuals- i en aquest cas «si et tanques a dins, és difícil que entri el foc»; explica Jordi Castellví, sotsinspector dels GRAF de Bombers de la Generalitat. El missatge que envien, de fet, és que quan es pren la decisió professional de confinar la població, cal fer-hi cas perquè de la mateixa manera que no hi ha un policia per a cada porta, tampoc hi ha un bomber. I si hi fossin, no servirien de gaire. Castellví fa referència a la poca efectivitat que té posar els camions a la carretera tirant aigua, com vam veure en les imatges de l’incendi de Turquia. I transmet que si decideixen aplicar un confinament és perquè valoren que és la mesura més adequada i cal complir-la. En ocasions, evacuen, moment en què és necessari no fer el ronsa i marxar. Els ciutadans no disposem ni de la informació ni de la formació necessàries per prendre certes decisions.

Una crida a l’autoprotecció

Llença una crida a l’autoprotecció ara que Catalunya encara no ha patit un incendi de sisena generació però que reuneix els requisits per tenir-lo, «l’estem esperant, no sabem ni quan ni com, però el tindrem»; adverteix el sotsinspector de Bombers. Són els incendis forestals que cremen milers d’hectàrees, que tenen una alta velocitat de propagació, que cremen massissos connectats. Un exemple en són els que hi ha hagut aquest estiu a Califòrnia, que encara tenen flama i combustible. Els GRAF ja fa anys que es desplacen arreu per estudiar els incendis i també són consultors externs per a altres països, com els Estats Units o el Canadà i també el 2017 als incendis de Portugal. Aporten una orientació tècnica de com abordar l’estratègia operativa i ho fan sense la pressió social i política que hi pugui haver al país en qüestió. STOP. Professionals en situacions crítiques que treballen sense pressió social i política. Un luxe. STOP.

Els pirocumulonimbus

Per prendre decisions i planificar una estratègia han de tenir en compte diversos paràmetres, com la temperatura, els vents, l’espai que es crema però també han de mirar als núvols. Anys enrere «esporàdicament els incendis feien pirocúmuls, ara tots els incendis ens ho fan, per petits que siguin», explica Castellví. Si aquests pirocúmuls acaben formant un pirocumulonimbus, la situació es complica. Són núvols d’incendi que fan de xemeneia i modifiquen el comportament del foc. Quan la xemeneia cau, perquè acaba caient, origina uns «vents erràtics» propis que canvien la direcció de les flames i l’incendi corre més i s’obre, agafa més espai i, de cop, s’adonen que hi ha flames que poden arribar als cinquanta metres. Valorar aquests fenòmens també és clau per no exposar els bombers, «vint anys enrera ens hauríem quedat sota el núvol i no l’hauríem sabut interpretar».

Zones en alerta

Prades seria una de les zones de Catalunya que té molta extensió forestal amb un gran estrès hídric. Els Ports també seria un altre espai roig al mapa on hi podria haver un d’aquests incendis. Altres zones de les Ter-res de l’Ebre i el Camp de Tarragona com que ja s’han cremat en altres ocasions, no estan en una situació de representar un perill d’aquesta magnitud.

Però a més de l’autoprotecció i de les prohibicions de fer foc o agafar la serra elèctrica -que ja haurien de ser decisions individuals de sentit comú-, hi ha una feina de gestió global, que correspon a l’administració. I quan l’incendi de sisena generació arribi, els GRAF han de poder evitar que les flames no els deixin veure l’incendi i això depèn, també, del paper de la societat, dels mitjans de comunicació i dels polítics.

 

Periodista. Nascuda a l’Ametlla de Mar. Autora del llibre ‘Sense Cadàver/Sin Cadáver’. A TV3 informa de notícies de l’àmbit judicial, policial i de la seguretat. 

Comentarios
Multimedia Diari