(In)certeses al voltant de BCN World

El primer repte del model turístic de la Costa Daurada és trencar amb l'estacionanilitat

19 mayo 2017 19:32 | Actualizado a 21 mayo 2017 20:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

D’ençà que es va fer públic el projecte de BCN World, aquest ha anat acompanyat d’una polèmica de considerables dimensions que, com passa molt sovint en aquests temps que corren, ha escapat de l’àmbit purament econòmic fins a convertir-se en una mena de moneda de canvi utilitzada per la classe política. Al marge d’aquestes consideracions, és evident que sobre aquest projecte hi ha aspectes que són relativament clars mentre d’altres s’envolten d’una considerable pàtina d’incertesa.

Pel que fa als aspectes clars, és evident que en cas de dur-se a terme BCN World tindrà una repercussió positiva per a l’economia local ja que col·laborarà a reduir l’atur i a dinamitzar l’activitat de les empreses de la zona. Per tant, si el que es vol és una eina que incrementi l’activitat econòmica, és clar que BCN World ho pot ser, al marge que determinades xifres que han aparegut a la premsa sobre els efectes concrets en termes d’ocupació puguin semblar un xic optimistes i allunyades dels veritables efectes potencials.

Quant a les incerteses, en canvi, val a dir que aquestes són notables, sobretot ja que el que es coneix d’aquest projecte a través dels mitjans de comunicació no permet fer-se una idea clara sobre en què consistirà realment el projecte. A més a més, les redefinicions continuades que ha patit als darrers mesos fan que sigui difícil fer-ne una valoració sense conèixer amb detall el seu dimensionat final.

De tota manera, al marge de les certeses i de les incerteses prèvies, el que és més rellevant de BCN World és el model econòmic que representa, i això ho diem, insistim, considerant tant els efectes que raonablement pot tenir a curt i mitjà termini sobre l’economia del Camp de Tarragona, com els matisos a aquests efectes deguts a la poca informació que s’ha fet pública fins ara. Ens referim, en concret, a quina és o quina hauria de ser l’estratègia econòmica a seguir pels agents públics i empresarials del territori i fins a quin punt BCN World encaixa o no dins d’aquesta estratègia. Cal fer esment que BCN World s’explica a partir d’una especialització de la Costa Daurada en l’àmbit del turisme, la qual afecta tant a determinades infraestructures com a l’existència de serveis especialitzats o d’una mà d’obra amb experiència al sector. Aquesta especialització, que hom podria considerar positiva en termes de cercar una major eficiència, podria no ser-ho si acaba derivant cap als segments de mercat amb menys capacitat de generar valor afegit i on, per tant, el seu impacte econòmic és mínim.

Actualment el model turístic de la Costa Daurada té dos reptes fonamentals: el primer consisteix a trencar amb l’estacionalitat del sector tot oferint una oferta complementària fora del que és la temporada estival, mentre que el segon apunta cap a la redefinició de l’oferta per tal d’incorporar nous serveis que siguin capaços de generar més valor afegit i prestigi a la marca turística. BCN World sembla que podria actuar positivament sobre el primer repte, però per les informacions de què es disposa difícilment podrà ajudar a materialitzar la reorientació de l’oferta. En qualsevol cas, la desestacionalització de l’oferta turística pot passar perfectament per altres estratègies que, a més a més, podrien permetre disposar d’unes infraestructures per a ús i gaudí de la població de la zona (l’aposta pel turisme esportiu que ha fet Salou els darrers anys n’és un bon exemple). Pel que fa a la reorientació de l’oferta, aquesta no només és necessària per millorar els nivells d’eficiència del sector, sinó que ho és sobretot per donar els incentius correctes als treballadors del Camp de Tarragona, en el sentit que puguin percebre que hi ha un mercat de treball que demanda treballadors qualificats i no només professionals del sector de la restauració amb necessitats formatives mínimes.

Tot plegat suposa que, al marge dels efectes dinamitzadors que BCN World pugui tenir sobre el teixit econòmic a curt i mitjà termini, hi hagi moltes incerteses que encara planen sobre el projecte, sobretot si el que es fa és una anàlisi seriosa que vagi més enllà dels impactes immediats. La discussió, doncs, no ha de situar-se al voltant dels efectes dinamitzadors d’aquesta iniciativa, sinó sobre el model que ha de triar el sector. És per tot plegat que no sembla raonable adjudicar a BCN World la penyora de ser el responsable de la manca de dinamisme del sector del turisme de la Costa Daurada (i del conjunt de l’activitat econòmica en general), quan són els propis agents del sector els qui han de fer una reflexió seriosa i acurada sobre quin model de turisme es vol i de quina manera s’hi vol arribar. I és que el que no té cap mena de sentit és promocionar un dia el Saloufest, l’endemà la Tarraco romana i l’altre el turisme familiar. El que cal és saber quina mena d’oferta ha de treballar el territori i quines són les estratègies per oferir-la.

@jmarauzo

Comentarios
Multimedia Diari