Les cartes al director del dia

19 mayo 2017 17:30 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Conciliació de la vida laboral i familiar

Si volem una societat més igualitària i més justa s’ha de potenciar la conciliació familiar i laboral. Cal un millor repartiment de les responsabilitats familiars i una major igualtat d’oportunitats entre dones i homes en el treball.

És necessari la no perpetuació de la divisió del treball en funció del gènere i que la maternitat no suposi, cap desavantatge respecte als homes. Horaris més flexibles d’entrada i sortida del treball i una reforma, consistent en una racionalització horària en profunditat, entesa com un equilibri entre treball i família.

Cal un canvi significatiu en el permís de paternitat per considerar-lo insuficient. Un permís de paternitat més llarg, afavoreix la distribució de les tasques domèstiques i l’atenció infantil de forma més equitativa.

Mirem la realitat diària: una família en la qual els dos treballen, qui és la persona que (quasi) sempre demana el permís per malaltia dels nens? Qui es queda a casa (quasi) sempre, per qualsevol motiu personal i familiar? Qui és la persona que (quasi) sempre sacrifica la seva carrera professional? Qui demana (quasi) sempre les reduccions de la jornada, els permisos i les excedències en les empreses? En aquesta realitat social actual (quasi) sempre perden les dones.

Benvinguda, sigui, en aquest sentit, la iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona, consistent a impulsar una guia en la contractació pública que pretén combatre la precarietat laboral. El principal objectiu d’aquesta iniciativa, és que en els concursos públics, a més a més d’optimitzar els recursos de l’Administració pública, també serviran per lluitar contra la precarietat laboral, millorar les condicions de treball i propiciar una societat més justa, cohesionada i solidària.

En aquest sentit, serà un requisit obligatori en totes les empreses que participin en el concurs públic facilitar la conciliació familiar i laboral dels treballadors de l’empresa guanyadora. Segons la llei actual totes les empreses amb més de 50 treballadors ja han de comptar obligatòriament amb un pla de conciliació, però si l’empresa té menys de 50 haurà de guiar-se per les condicions de l’Ajuntament. El fre a la millora laboral de les dones té relació directa amb el desigual repartiment de les tasques domèstiques, amb la maternitat i amb la falta d’una autèntica conciliació de la vida familiar i laboral.

José Luis Solans Pueyo

(Tarragona)

Hartita estoy

Así es como me encuentro ante los continuos debates por el cambio de adelantar una hora en primavera o retrocederla en otoño. También con el hecho de ajustar las cuentas del calendario agrupando las diferentes fiestas anuales en fines de semana.

Pertenecemos al Meridiano de Greenwich pero estamos en horario de Alemania. Se cree que se aprovecha más el ciclo de luz solar de la mañana aunque se pierde por la tarde. La racionalización de los horarios, sirve para mejorar la conciliación familiar, los cambio de hábitos, la calidad de vida, el ahorro de energía, la diferencia de sol entre Este y Oeste importante para la economía. Además se tiene que jugar con las manecillas de los relojes en los hogares. Los expertos dicen que puede provocar alguna perturbación en los ciudadanos con los consiguientes trastornos a las personas de a pie.

Lo mismo pasa con los macropuentes y las fiestas anuales que tantas veces ha salido a la palestra con las quejas del impacto de las semanas improductivas sin que se lleven a cabo iniciativas ni se llegue a ningún acuerdo.

Y yo me pregunto ¿Se piensa que es lo mejor para el individuo o solamente en los pingües beneficios que se pueden obtener con todo este lío? Mareando la perdiz continuamente con tantos desajustes, a la población en general, solo nos proporcionan un auténtico quebradero de cabeza.

Visitación Juárez Laiz

(Tarragona)

Comentarios
Multimedia Diari