L´esperit de l´EIX 2015

Cal recuperar l´esperit de l´EIX 2015 on la societat civil senyala quin és el camí a seguir

19 mayo 2017 22:41 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una de les metàfores que es pot aplicar al resultat de les eleccions municipals de diumenge a la ciutat de Reus és la del trencadís, aquest mosaic modernista que tantes vegades va utilitzar Antoni Gaudí en els seus edificis. Malgrat la complexitat de les peces, absolutament irregulars, els artesans que treballaven a les ordres de l’insigne arquitecte aconseguien generar un conjunt d’una bellesa extraordinària. Amb el Ple resultant al consistori reusenc hauria de passar una cosa similar. Aquesta insòlita fragmentació resultant del desig dels electors, en cap cas hauria de ser un obstacle per aconseguir que l’Ajuntament fos governable i gestionable. I més tenint en compte els reptes que té plantejats la ciutat en un futur immediat.

Aquesta darrera legislatura, marcada per una conjuntura econòmica absolutament desfavorable, ha servit per posar ordre a les finances municipals. Aquest fet ha obligat a prioritzar l’estalvi i la reducció de costos, i a limitar enormement les inversions. Per això la societat civil té tantes esperances dipositades en els propers quatre anys. Feta l’endreça, és l’hora d’aplicar una política expansiva en tots els àmbits, aprofitant que la situació econòmica comença a revertir en positiu.

Durant la campanya han sovintejat les referències a les conclusions de l’EIX 2015 que va impulsar la Cambra amb la complicitat d’un centenar d’especialistes independents que tenien un únic objectiu: millorar la qualitat de vida dels nostres conciutadans. El dia de la presentació d’aquestes conclusions una veu autoritzada, la del consultor Toni Puig, va animar-nos a donar un pas endavant i a fer valer els nostres principals actius com són l’emprenedoria, la cultura, l’esport i la sanitat amb el potencial d’un hospital que hauria de merèixer totes les nostres atencions, preservant-lo de qualsevol disputa política. Per tant estem davant d’un moment transcendent que han de liderar els diversos grups municipals, generant consensos, complicitats, afavorint el diàleg sincer i constructiu. I allunyant-se, sobre tot, de qualsevol tacticisme particular que no prioritzi el bé comú.

Aquests últims mesos la marca Reus ha patit una davallada considerable per culpa de l’excessiva judicialització de la vida municipal. Caldria preguntar-nos si el jutge no s’ha excedit en l’acompanyament mediàtic que ha destacat en cadascuna de les seves actuacions i que ha provocat uns efectes colaterals perversos en la imatge de ciutat. Per això, més que mai, els nostres regidors tenen l’obligació d’entendre’s, sense apriorismes, deixant-se de retrets i generant una majoria sòlida que garanteixi un govern estable i que permeti aquest impuls que necessita, més que mai, la nostra ciutat. Un Ajuntament que hauria de servir per mirar més que mai a l’exterior, amb representants polítics que passin més temps als centres de decisió per aconseguir inversions reals per la ciutat. Un objectiu amb el que la Cambra hi ha estat sempre compromesa construint ponts i aportant valor.

Es tracta, en definitiva, de recuperar l’esperit de l’EIX 2015 on la societat civil, com tantes i tantes vegades ha passat en aquesta ciutat, ha senyalat quin és el camí a seguir. Estic segur que els nostres representants polítics sabran estar a l’alçada d’aquest moment històric i transcendent pel futur de Reus.

Comentarios
Multimedia Diari