Llei de canvi climàtic: per un territori més modern, més verd i més segur

És important remarcar que és l’única llei en tota Europa que prohibeix l’exploració, investigació i explotació d’hidrocarburs i el fracking (fracturació hidràulica)

23 mayo 2021 06:53 | Actualizado a 23 mayo 2021 06:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Congrés ha aprovat la primera llei de canvi climàtic i transició energètica del nostre país. Una llei impulsada pel govern de Pedro Sánchez, que articula una resposta transversal al desafiament que suposa el canvi climàtic. Una norma pionera en l’ús verd i responsable dels recursos energètics, que integra l’adaptació de tots els sectors al canvi climàtic i posa les bases per a la transformació del nostre model productiu.

És una llei valenta i ambiciosa en els seus objectius, que ha estat participada i dialogada amb els grups parlamentaris, amb les entitats ecologistes i amb les empreses, que ens permetrà desenvolupar polítiques sostenibles per a reconstruir el país, també el nostre territori, i fer una societat més resilient. 

A més, és una llei vital que aposta per un nou model de desenvolupament sostenible de benestar, però respectant els límits del planeta i recolzant-se en la reconstrucció econòmica i social, en un context de crisi econòmica i de pandèmia global. El planeta no pot esperar més i amb aquesta llei fem un pas endavant molt important per aportar solucions i revertir la situació actual.

La llei és el marc institucional necessari per orientar i coordinar amb èxit el procés de recuperació cap a un model de prosperitat estable i neutra de carboni. Més important que mai després de la crisi sanitària de la Covid-19, que ens obliga a construir un país que combini amb èxit les oportunitats actuals, que ens permeti avançar-nos a les noves demandes i generar noves indústries i cadenes de valor competitives, a més d’oportunitats futures per al jovent.

Prioritza el desenvolupament d’infraestructures verdes per construir una economia més sòlida i una societat més inclusiva; protegeix la biodiversitat, potencia l’activitat econòmica i l’ocupació i territoris que hauran de fer el pas cap a l’economia baixa en carboni. I posa a la ciutadania en la base de la lluita contra el canvi climàtic creant una Assemblea ciutadana del Canvi climàtic i un Comitè d’experts independent. 

A més, és important remarcar que és l’única llei en tota Europa que prohibeix l’exploració, investigació i explotació d’hidrocarburs i el fracking (fracturació hidràulica). 

A la nostra demarcació, significa l’oportunitat de reindustrialització posant els fonaments d’una nova base productiva on, per exemple, l’hidrogen verd i les energies renovables han de ser el pol tractor, generant llocs de treball i permetent fer un salt cap a la indústria verda i neta.

Pel que fa a objectius concrets i quantificables, estableix que les emissions el 2030 s’han d’haver reduït com a mínim en un 23% respecte al 1990 i s’haurà d’assolir la neutralitat climàtica abans del 2050. A més, el 2030 s’haurà d’assolir una penetració d’energies renovables en el consum d’energia final, d’almenys un 42%; un sistema elèctric amb, almenys, un 74% de generació a partir d’energies renovables, i millorar l’eficiència energètica disminuint el consum d’energia primària com a mínim en un 39,5% respecte a la línia de base conforme a la normativa comunitària.

Estem davant d’una oportunitat històrica d’assolir la neutralitat en les emissions no més enllà del 2050. Com va dir la portaveu de Canvi climàtic del grup parlamentari socialista, Helena Caballero, en la seva intervenció al Ple del Congrés, el clima està canviant i no tenim un país B. Amb l’aprovació de la llei, comencem a construir un país més modern, més verd i més segur. Es tracta d’una normativa que ens afecta a tots i a totes, estem parlant del món que deixarem a les generacions futures, i l’afrontem amb les màximes garanties.

Sandra Guaita és diputada al Congrés i membre de la Comisíó de Transició Ecológica i Repte Demogràfic.

Comentarios
Multimedia Diari