Mapa municipal (i europeu)

Els Jocs Mediterranis poden influir en el resultat de Ballesteros, així com l’adeu d’Alejandro Fernández o el retorn de la nissaga Nadal

16 mayo 2019 12:22 | Actualizado a 16 mayo 2019 14:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Com cada dues dècades, el 26 de maig coincideixen al mateix temps les eleccions municipals (cada quatre anys) i les europees (cada cinc). D’aquesta manera, en una mateixa jornada de votacions, podem triar l’administració més propera a la quotidianitat, i també aquella més macro, la del Parlament Europeu. 

El que no podríem preveure, fins pocs mesos enrere, és que aquesta convocatòria electoral es convertiria no només en unes eleccions en si mateixes, sinó també en una segona volta, en el partit de tornada del que va acabar sent l’avançament del 28 d’abril, del Congrés i del Senat.
Ja sabem que cada tipologia d’eleccions ofereix unes tendències i uns impulsos diferents i que, en aquest sentit, no podem extrapolar els resultats de les generals que hi va haver als diferents municipis tarragonins amb els que hi haurà d’aquí a pocs dies. 

Tot i això, el mapa electoral del 28 d’abril, algunes jubilacions polítiques i alguns retorns ens mostren un mapa amb algunes poblacions especialment analitzables:

Tarragona. Els Jocs Mediterranis poden influir en el resultat de Ballesteros, així com l’adeu d’Alejandro Fernández, el retorn de la nissaga Nadal o la voluntat de Pau Ricomà de consolidar els vots republicans assolits per Oriol Junqueras a la ciutat.

Reus. Ara fa quatre anys, la CUP va donar la sorpresa a la capital del Baix Camp, enfilant-se fins a la segona posició, amb sis regidors. En aquell moment, sobretot a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’esquerra independentista va forjar diverses aliances amb les confluències de Podem. Sense poder analitzar com toca els resultats del Front Republicà de fa tres setmanes, caldrà veure com respon l’electorat que els va fer confiança.

Valls. De l’entorn de Carles Puigdemont, Albert Batet no es torna a presentar a l’alcaldia. De fet, al conjunt del país, aquestes seran les primeres municipals en què utilitzen la marca de Junts per Catalunya. Les de fa quatre anys, van ser les últimes de CiU.

El comiat de Poblet i els resultats contundents de Cs, populars i Vox a la costa fan preveure força moviment als consistoris marítims

Salou i Vila-seca. El comiat de Josep Maria Poblet i els resultats contundents de Ciutadans, populars i Vox a la Costa Daurada fan preveure força moviment als consistoris marítims.

El Vendrell.  Fins a 13 llistes diferents volen formar part d’un futur consistori on ja no hi serà Martí Carnicer. Un altre exalcalde socialista del municipi, Josep Maria Llasat, vol donar la sorpresa amb una llista aixoplugada per l’ANC. A més dels resultats d’una candidatura conjunta entre ERC i l’òrbita de la CUP, així com altres candidatures veïnals, caldrà veure on aniran a parar els vots de l’antiga PxC, que tenia un dels seus feus al Baix Penedès.

Al mateix temps que no podem fer prediccions per a aquest 26 de maig a partir dels resultats del 28 d’abril, també és difícil saber quin percentatge de gent votarà el mateix a les eleccions municipals i a les europees, tot i celebrar-se el mateix dia.

L’últim exemple d’aquest cas el vam constatar a les circumscripcions valencianes el 28-A, en què trobem diferències destacades en la decisió de l’electorat valencià quan introduïa la papereta per a les Corts Valencianes o ho feia per escollir els seus representants a Madrid, sobretot pel que fa a les llistes de Ximo Puig i Mònica Oltra. 

En el cas català, hi haurà un vot diferencial molt pronunciat? Serà el Parlament Europeu una revàlida de les eleccions al Parlament del 21 de desembre del 2017? Tenint en compte la circumscripció única estatal, també serà curiós analitzar quants vots trauran les candidatures independentistes fora de Catalunya.

Els debats televisius d’aquests darrers dies ens estan oferint algunes pistes interessants de tot plegat. La resposta? La nit del 26 de maig. 
 

Comentarios
Multimedia Diari