Més restriccions en època de vacunes? Els contagis a l'alça tot i fer la vida amb mascareta

Incògnites. Les mutacions del virus tornen a conduir al mes de març, almenys pel que es refereix als viatges. També hi ha el dubte de si l’eficàcia de la vacunació es manté amb les noves soques

23 enero 2021 07:10 | Actualizado a 23 enero 2021 07:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les trobades entre caps de govern han deixat de ser força festives i no només pel Brexit.

La covid els obliga a parlar-se per plasma i els projectes no avancen gaire ràpids o tornen a algun punt de sortida on no voldrien haver de tornar a anar els caps dels vint-i-set estats.

Però, malgrat el que s’ha anunciat, les mutacions del virus els tornen a conduir al mes de març, almenys pel que fa als viatges.

Bèlgica ha estat el primer dels governs en anunciar que durant tot un mes queden prohibits els viatges no essencials i molt especialment els viatges de turisme.

Ve Carnaval. És un temps de vacances, però ja no és Nadal. I els viatges a la neu per esquiar no estan justificats. Dit així sembla clar i pot ser més acceptable que recordar que no podrà desplaçar-se ningú que no tingui algun certificat que justifiqui la urgència per la mobilitat.

Al març aquesta decisió va deixar a terra a la flota europea de l’aviació comercial, buidant els aeroports i provocant hores de llargues cues pels camions en passar les fronteres internes.

Dilluns sabrem si els transportistes i els treballadors queden exempts de tests PCR, però de moment, hi ha set països que els demanen i els belgues adverteixen que a partir d’ara i per l’altra gent en voldran dos: el de sortida sense virus del teu país i el d’arribada al seu.

Dotze països obliguen a omplir un full amb dades personals a l’arribada. Quinze exigeixen un test PCR. N’hi ha vint-i-un que apliquen quarantenes com a complement del test.

El balanç va poder fer-se amb bastant de detall a la reunió dels caps de govern europeus demostrant que les normes segueixen sent diferents pels diferents territoris tot i que la gran qüestió a respondre ha deixat de ser aquesta.

El problema que ningú no ha explicat és per què segueixen augmentant tant els contagis quan tothom fa vida amb mascareta i si les restriccions de moviment tenen a veure amb les mutacions del virus i si cal canviar també l’eficàcia esperada de la vacunació.

Aquest procés ha estat objecte d’una exigència de transparència pel Parlament que no entén les raons per amagar els contractes signats amb els laboratoris farmacèutics quan els diners per invertir en la investigació més de 2.000 milions d’euros han sortit del pressupost comunitari.

Els diputats han dit ben clarament que no estan contra el procés de vacunació en el que la majoria creu com solució a la covid, però afegint que el secretisme és una actitud inadmissible tot i que la Comissió només ha aconseguit permís per ensenyar un dels sis contractes ja signats.

Un problema per la credibilitat just després d’haver pogut confirmar llegint els trossos no barrats de l’únic contracte publicat que les farmacèutiques es queden les patents, els estats membres les responsabilitats si hi ha problemes de futur que calgui indemnitzar i a més hauran de preguntar a cada farmacèutica si els hi permet distribuir les dosis que els hi puguin sobrar a països més pobres. Un negoci rodó pels que mai no perden quan encara no se sap si el que han venut valdrà per les diferents mutacions que de moment dona la raó de noves restriccions.


Periodista. Nascuda a Tarragona, Griselda Pastor és corresponsal de la Cadena Ser a Brussel·les des del 1998.

Comentarios
Multimedia Diari