Mormons a Tarragona

Els locals destinats al culte religiós sempre desperten recels per part dels veïns

14 abril 2021 09:20 | Actualizado a 14 abril 2021 10:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La imatge estereotipada que tenim dels mormons encara és la de les pel·lícules de l’Oest amb els colons polígams vestits de negre arribant en territori indígena. O potser també aquestes parelles de xicots amb camisa blanca i corbata que recorren els carrers de les nostres ciutats intentant atreure’ns per explicar-nos les revelacions del Llibre del mormó.

La realitat és més distinta. Els mormons formen una comunitat cultural i religiosa molt important, sobretot als Estats Units. Ara acaben d’inaugurar a Tarragona una capella que fa molta patxoca al carrer Doctor Mallafré, després de molts entrebancs.

Pocs dies després d’assumir la direcció del Diari de Tarragona em vaig trobar pel carrer un amic que és mormó. Em va explicar que estaven treballant per construir la capella. El local que tenien a Marquès de Montoliu s’havia quedat petit.

La construcció d’un centre religiós sempre desperta recels entre els veïns. En la majoria dels casos és per falta d’informació. Gràcies a l’esmentat amic vaig tenir oportunitat de visitar el temple mormó que hi ha a Madrid. Si el que han fet a Tarragona és una capella, ja podeu imaginar com és el temple de Madrid. Hi vaig poder entrar perquè encara no estava consagrat. Per accedir als temples cal ser mormó i no és el meu cas. És un veritable palau amb decoració moderna, austera, però impecable fins al més petit detall.

Els mormons es poden permetre aquest dispendi perquè la seva creença obliga a pagar el delme, és a dir, el deu per cent dels seus ingressos. No és cert que permetin la poligàmia. La pràctica del matrimoni plural fou suprimida el 1890. Tenen un altre precepte que els obliga a no contravenir les lleis de l’Estat i la poligàmia no està permesa en cap país desenvolupat.

No poden beure alcohol. El meu amic sempre demana cervesa sense alcohol i no s’acaba mai l’ampolla. Em va explicar que com la cervesa sense alcohol sempre en conserva alguna petita part, ho compensa sense apurar el contingut.

El mormonisme té el seu origen en les reformes cristianes del segle XIX a Nova York. La més coneguda i estesa, la que està ubicada a Tarragona, és l’Església de Jesucrist dels Sants dels Últims Dies, que va fundar Joseph Smith a partir d’una curiosa troballa del Llibre del mormó enviat per Jesucrist.

El més curiós d’aquesta creença és que permet redimir els nostres avantpassats a través del baptisme. Per fer-ho cal saber el seu nom complet. Els arxius biogràfics que els mormons tenen a Utah són els més complets del món. A la vora de la pila baptismal hi ha una terminal informàtica per inventariar els redimits.

El 26 de setembre de 1963, el president dels Estats Units, John F. Kennedy, que era catòlic, va tenir el privilegi de parlar des del tabernacle del temple mormó de Salt Lake City. Kennedy va dir: «Les qualitats dels fundadors d’aquesta comunitat són les qualitats que busquem als Estats Units, són les qualitats que ens agrada sentir a dir que té aquest país: valor, paciència, fe, autosuficiència, perseverança i, sobretot, una determinació irrompible de veure prevaldre la justícia».

No tingueu cap dubte que els mormons són uns bons veïns.

Josep Ramon Correal: Periodista. Exdirector del Diari de Tarragona.

Comentarios
Multimedia Diari