Neuchâtel Xamax FC vs. FC St. Gallen

El problema és quan les expulsions es porten a terme en àmbits com la política

09 diciembre 2017 17:19 | Actualizado a 09 diciembre 2017 17:20

Stade de la Maladière (Neuchâtel, Suïssa). Diumenge 1 de maig de 2011. Quatre de la tarda. S’enfronten dos equips de la part baixa de la classificació de la Super League suïssa, el Neuchâtel Xamax FC i el FC St. Gallen, en un partit clau per assegurar la permanència. El Neuchâtel s’avança al marcador al minut 1 gràcies a Ibrahima Niasse, jugador senegalès rodamón del futbol avui a les files del Levadiakos grec.

A partir d’aquí el partit entra en una fase força soporífera (recordem que es tracta del campionat suís, res de l’altre món, vaja) fins que uns minuts abans de la mitja part l’àrbitre decideix que calia una mica d’animació i expulsa el mig centre del Neuchâtel Federico Almerares per una doble targeta groga.

El partit es reprèn després del descans sense cap fet remarcable fins que el minut 70 l’àrbitre torna a animar el partit expulsant Marcos Gelabert, migcampista defensiu del Neuchâtel. Amb tot, el marcador segueix clavat en l’1-0 fins que, a força de beneficiar-se de la superioritat numèrica, el FC St. Gallen empata el partit al minut 89 gràcies a Alberto Regazzoni. Un minut més tard, però, Geoffrey Tréand, migcampista francès, torna a posar per davant el Neuchâtel, qui de forma quasi simultània rep la tercera expulsió, ara de Raphaël Nuzzolo.

Malgrat l’àrbitre, el partit acaba amb un 2-1 heroic amb només 8 jugadors del Neuchâtel sobre el terreny de joc, davant dels 11 del rival.

Coses del futbol.

Fins aquí hem narrat un partit de futbol on, ja se sap, els àrbitres es poden equivocar en haver de prendre decisions en segons sense ajut de la tecnologia (bé, a les lligues serioses sí que n’hi ha, de tecnologia, però això seria matèria d’un altre article). L’error és, per tant, humà i, fins i tot, acceptable.

El problema és quan les expulsions es porten a terme en altres àmbits de la vida, com ara la política, per exemple, i es produeixen situacions en què hi ha partits que no poden fer una campanya electoral en situació normal perquè tenen part dels seus candidats o bé a l’exili o bé empresonats.

Una cosa és que hi hagi dirigents de segons quins partits que no tinguin gaires habilitats dialèctiques per al debat i una altra de ben diferent és que hagin de debatre sense els seus contrincants perquè no tenen l’opció de presentar-se al plató.
Per cert, tornant al món del futbol cal recordar que al Neuchâtel Xamax FC li van expulsar tres jugadors però, gràcies a l’empenta de l’afició, va guanyar el partit... i és que jugaven a casa.