Què cal fer quanles paraulesno funcionen

19 mayo 2017 21:38 | Actualizado a 22 mayo 2017 12:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Amb una freqüència cada vegada major ens trobem escoltant un programa informatiu a la televisió, sentint la declaració d’un polític o com a assistents a una presentació de qualsevol nou producte i tenim la sensació que no entenem res. En ocasions perquè rebem un missatge confús o avorrit, altres un missatge sobresaturat d’informació i detalls o, fins i tot, un missatge que sembla que ens vulgui amagar informació o generar confusió.

Són situacions en què algú va decidir que la millor manera de dir alguna cosa era dir qualsevol cosa, assegurant-se que ningú l’entengui. Parlant tant que no podem pensar bé.

Dam Roam és un dels autors amb major impacte els darrers anys en el món de la comunicació. El seu primer best seller , El món en un tovalló, va ser premiat com a millor llibre d’innovació i disseny per Businnes Week. Llavors l’autor ens ensenyà a resoldre problemes i vendre idees fent dibuixos senzills. Resulta molt interessant visitar la seva web i conèixer les seves propostes i recursos.

El 2011 va publicar Bla, bla, bla... què fer quan les paraules no funcionen?; En aquesta ocasió Roam desenvolupà la idea que les imatges donen significat a les paraules i a l’inrevés. Ens va explicar que en el procés d’aprenentatge de la lectura les imatges tenen tanta importància com les paraules. És l’evolució del sistema educatiu la que ha plantejat que les imatges són tan sols un element auxiliar. En algun moment del camí vam descuidar les imatges.

Com vam perdre la meitat de la nostra ment? Durant trenta-mil anys els homes han deixat les seves empremtes a les parets d’una cova, després en jeroglífics... i , finalment, en paper. En aquest procés les paraules ( la nostra ment verbal) s’han convertit en la nostra eina de pensament per defecte. Combinar la nostra ment verbal i visual ens permet pensar i aprendre més ràpid, ensenyar i inspirar els altres fent que els temes més complicats ens resultin senzills.

La raó per la qual parlem més i diem menys, sentim més i escoltem menys, aprenem més i sabem menys és senzilla: la ment verbal domina i anul·la la ment visual.

Recuperar el paper de la part visual, del dibuix com a eina de comunicació, ens farà no sols millorar la nostra comunicació i les nostres presentacions sinó que ens ajudarà a eliminar el ‘bla, bla, bla’.

Unes regles bàsiques ens poden servir d’orientació:

La primera és fer sempre un dibuix al dir una paraula o en expressar una idea. La segona és utilitzar el que l’autor anomena «gramàtica visual» (per reflectir un nom fer un retrat; si escoltes un número, dibuixar un gràfic; per una llista d’objectes, un mapa; si escoltes una història, dibuixar una cronologia; per una combinació de fets, un gràfic multivariable i per una frase complexa un diagrama). La tercera regla és aprendre a identificar visualment l’essencial d’una idea.

A partir d’ara, tant si estem pensant, liderant, ensenyant o venent, sabrem que realment coneixem i entenem bé una idea si som capaços de parlar d’ella i dibuixar-la i sabrem que els altres realment han captat les nostres idees si les han pogut sentir i veure.

Comentarios
Multimedia Diari