Recuperem Tarragona entre tots!

Una ciutat que no potencia el seu centre va morint: primer tanquen els comerços, els lo-cals queden buits, hi ha menys il·luminació al carrer, el centre deixa de ser atractiu per viure-hi, queden pisos buits, augmenta la inseguretat...

21 septiembre 2020 07:45 | Actualizado a 21 septiembre 2020 07:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El centre de Tarragona està morint i aquesta dramàtica situació no és una prioritat pels tarragonins i pels nostres governants o almenys els fets no diuen el contrari, potser sí les paraules buides de contingut que diem per quedar bé. 

Acaba de tancar l’enèsima botiga a la Rambla Nova, ara el Massimo Dutti, que era una de les més emblemàtiques, com abans havia passat amb tantes altres en els darrers mesos en aquesta zona i tots els carrers de vianants del centre.

Podríem dir que és a causa de la crisi del coronavirus, però la veritat és que ja s’havia accelerat aquesta tendència l’any passat, molt abans que la Covid-19 arribés: només cal donar una volta per la Rambla en el tram de muntanya que va des de les Teresianes al carrer de Sant Agustí, que fins fa poc era considerat el bo des d’un punt de vista comercial, o pels carrers August, Comte de Rius, Sant Agustí, plaça Verdaguer, per no parlar del carrer de la Unió. Només es troben locals tancats amb rètols penjats de «es lloga». El centre de Tarragona sembla una ciutat deserta.

Són moltes les causes que han portat a aquesta situació: canvi de tendències en el consum, nous models comercials, la venda en línia, etc., però la principal és que des de l’Ajuntament de la nostra ciutat fa molts anys, com a mínim des de l’etapa final de l’alcalde Nadal, tota la del batlle Ballesteros i l’any que portem d’alcaldia de Ricomà, que no hi ha ningú que tingui Tarragona al cap o no es fa res per buscar consensos entre les ments brillants que tenim, per planificar cap a on hem d’anar i tampoc es fa cap inversió important i atractiva al centre. Una ciutat que no inverteix, va morint a poc a poc i ara, després de molts anys d’abandonament, ja toquem fons. Per altra banda, s’ha incentivat políticament o almenys no s’ha actuat en sentit contrari, que tothom anés a comprar a les Gavarres i al Parc Central: a tall d’exemple, per què la pista de gel de Nadal fa anys que s’instal·la a les Gavarres i es va treure de la plaça Verdaguer on estava? O per què no hi ha un regidor o un gerent potent de Comerç que impulsi polítiques actives i multidisciplinàries per potenciar el centre? I encara podríem fer-nos moltes més preguntes.

Una ciutat que no inverteix, va morint a poc a poc i ara, després de molts anys d’abandonament, ja toquem fons. A més, s’ha incentivat que tothom anés a comprar a les Gavarres i al Parc Central

Una ciutat que no potencia el seu centre va morint: primer tanquen els comerços, els locals queden buits, hi ha molta menys il·luminació al carrer, el centre deixa de ser atractiu per viure-hi, queden pisos buits o s’habiten per gent més conflictiva, passa a haver-hi poca vida, augmenta la inseguretat, la delinqüència, etc. Això per no parlar de les empreses que tanquen o s’empobreixen, els treballadors que han de ser acomiadats i queden sense feina o la que troben està molt més mal pagada i amb pitjors condicions laborals, etc. Al final el resultat és pobresa, deixadesa, conflictes, tothom que pot se n’escapa per anar a viure a l’extraradi de les ciutats o a zones de nova creació i anar a comprar a les botigues dels centres comercials propietat de grans multinacionals. Les multinacionals que tenen els centres de decisió molt lluny d’aquí, pels que la gent d’aquí només som números, cada vegada són més fortes i riques i pel contrari, el petit empresari, botiguer i comerciant que és el que viu i treballa al territori, va desapareixent.

És l’hora que tots els tarragonins que ens estimem la nostra ciutat ens hi posem i ens impliquem a fer el centre atractiu, amb inversions i ple d’activitats que tinguin efecte crida entre els tarragonins. Al cap d’uns anys, segur que no abans perquè aquestes tendències són a llarg termini, ja hi haurà comerciants i empreses que s’hi vulguin tornar a instal·lar, veïns que hi vulguin viure i tots n’estarem orgullosos d’haver recuperat el centre. Al final no farem res que no s’estigui fent avui a tot Europa i als Estats Units.
És l’hora que Ajuntament, comerciants, propietaris i veïns teixim consensos entre tots i anem a una per prendre decisions i executar ja sense més tardança actuacions urbanístiques, comercials, de trànsit, de serveis públics, etc., que vagin en la direcció de millorar la vida al centre.

No pot ser que ens limitem a fer discursos, en especial les administracions públiques competents i els nostres representants polítics, per seguir no fent res o com a molt limitant-se a convidar a baixar lloguers als propietaris, mentre, per exemple, l’Ajuntament ha pujat molt l’IBI i la brossa durant els darrers anys. Com penseu que els propietaris de locals paguen aquests impostos? Òbviament amb els lloguers.
Posem-nos tots a la feina per una Tarragona de què ens puguem sentir tots orgullosos i creem sinergies que facin atractiu el centre de la nostra ciutat.

Comentarios
Multimedia Diari