Responsabilitat i compromís: Vila-seca, Catalunya i el món

El nostre objectiu ha de seguir sent el diàleg, la transparència, el debat i el major consens possible

09 octubre 2017 09:10 | Actualizado a 09 octubre 2017 09:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Faig aquest article com a alcalde de Vila-seca i com a persona compromesa amb el nostre present col·lectiu. No hi ha cosa més intensa i apassionant  que viure i veure el món des de Vila-seca. Per a mi ser alcalde vol dir reconèixer i reconèixer-se en la pluralitat de les visions, compartir un eix comú del somni col·lectiu que és el benestar de la ciutadania i, per tant, procurar tenir cada dia una ciutat més acollidora, més tolerant, més compartida, més cohesionada i més oberta. I això, ho he fet sempre des de les meves conviccions, des de la confiança atorgada elecció rere elecció, però escoltant totes les visions diferents; disposat que les propostes alternatives incorporin al nostre programa de govern els colors de la diversitat que el nostre municipi té ben arrelats. Per això ja fa molts anys que puc parlar del nostre ajuntament com un tot, de regidors i regidores que, des de la diferència, hem construït entre tots la Vila-seca d’avui de la qual n’estem més que orgullosos.

Estem superant una crisi econòmica molt forta, sense precedents, a la que hem donat resposta des de tots els mecanismes i que les competències municipals permeten, posant-hi recursos, imaginació i treball, molt de treball. Estem vivint també uns moments de tensió i de contraposició de models polítics i econòmics que es dibuixen en escenaris que van molt més enllà de Vila-seca, però en els que des d’aquí hi hem de dir la nostra, incorporant-hi la nostra visió i vivint-los des de la nostra cohesió, des de la nostra diversitat, des dels nostres interessos de ciutat. Quant a Galileu Galilei li van preguntar quants anys tenia, ell va respondre que «els que li quedaven per endavant». I jo em miro també Vila-seca així, pensant en els anys que venen, pensant sempre en els reptes del nostre futur.

Per això, si parlem del procés polític que vivim i dels plantejaments dels governs i dels Parlaments de Catalunya i del conjunt de l’Estat, nosaltres, ja des de 2014, hem seguit un criteri ben nítid que fa compatible el respecte per la diversitat de la nostra població i dels seus representants al consistori, amb el fet de –parlant des de l’autonomia i des de les competències municipals- garantir als nostres ciutadans tots els instruments possibles per facilitar l’expressió de la diversitat de pensaments, amb la màxima informació i amb tots els elements i arguments necessaris per exercir el dret a decidir amb totes les garanties i total llibertat. Com no pot ser d’altra manera, estem lleialment al costat del projecte majoritari de país sorgit de les eleccions i donem suport al Parlament de Catalunya, a la Presidència de la Generalitat i al Govern democràticament escollits. Tanmateix, allò que el nostre Ajuntament en Ple va remarcar és el paper de la nostra institució en defensa dels drets civils i socials, al costat de les preocupacions de cada dia, deixant de banda l’orientació política de cadascú i el sentit del seu vot. Aquest esperit és el que ha prevalgut aquests anys passats i també en les darreres decisions d’aquest 2017. I això és el que té més valor.

Quan al setembre passat vaig signar el decret a favor del procés, en nom d’una àmplia majoria i donant curs a les legítimes aspiracions reiteradament aprovades, ho feia avalat per l’òrgan màxim de decisió: el ple municipal. Aquesta és la conjunció més afortunada i potent: ple i alcaldia defensant els interessos de Vila-seca i de Catalunya. És imaginable per algú una actuació diferent, o en sentit contrari?

De vegades una imatge val més que mil paraules. Aquest passat 1 d’octubre va deixar gravats moments de tensió i de dolor en moltíssimes persones, sobretot si els van viure en directe, més si els van patir. La meva responsabilitat com a alcalde era i és mantenir ben viu en la nostra societat el valor de la dignitat que ve de l’autoritat, sobretot quan aquesta s’exerceix amb el grau de compromís que compartim tots els regidors i regidores de Vila-seca sense excepció i que ha quedat ben reflectit en els acords del Ple als quals m’he referit. El nostre ajuntament i jo com a alcalde teníem una triple obligació que la situació posava a prova: la primera, garantir la seguretat de totes les persones per damunt de tot (que ningú patís el mínim dany) i preservar la llibertat d’acció de tothom, i així li ho vaig exigir al comandant de la Guàrdia Civil en aquells moments de forta tensió, envoltats d’efectius amb una enorme capacitat d’acció. Al cap de pocs minuts se’n van anar tots. La segona, rebaixar el neguit i el temor existents procurant que la concòrdia i la nostra ciutadania compartida fossin eixos de trobada, independentment de la posició legítima de cadascú; i la tercera, que la jornada acabés tal com estava prevista, i que l’opció lliurement triada des dels diferents posicionaments de la nostra població quedés plenament reflectida. I ho vam aconseguir tot.

Estic orgullós de Vila-seca i penso que totes les forces polítiques del nostre consistori podem estar ben satisfets de l’actitud i del compromís de la nostra ciutadania. Hem de procurar que el debat se centri sempre en les idees de futur, en la discussió dels nostres projectes col·lectius de ciutat que entre tots decidim, i esforçant-nos que les nostres diferències pel que fa al model de país, o les determinacions ben lliures de la nostra societat, no bloquegin cap iniciativa al nostre municipi. El nostre objectiu ha de seguir sent la transparència, el diàleg, el debat i el major consens possible. Sense pretendre donar lliçons a ningú, aquesta ha estat i és la nostra manera de veure el món, amb una mirada pròpia, serena i, alhora, compromesa i responsable.

Comentarios
Multimedia Diari