Tecnologia, sostenibilitat i coneixement del client. Reptes de futur del sector de la moda

Les demandes dels consumidors de moda. Les marques han de donar resposta a les peticions dels nous compradors oferint-los productes personalitzats i teixits sostenibles

19 julio 2019 10:24 | Actualizado a 19 julio 2019 10:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

A Catalunya hi ha gairebé 800 empreses del món de la moda que donen feina a 64.500 persones i facturen 14.500 milions d’euros. Són dades del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat que ha fet una anàlisi del sector de la moda a Catalunya per conèixer la seva salut, la dimensió i analitzar els reptes de futur als a què s’ha d’afrontar. 

De l’estudi destaquen algunes dades sorprenents. Com per exemple que les marques de moda de dimensió petita i mitjana amb seu a Catalunya tenen la capacitat de competir amb grans marques d’escala global, però no només amb les que ofereixen productes a baixos preus sinó que estan al mateix nivell de les que aporten un tret diferencial en l’àmbit del luxe, d’aquelles que tenen un disseny que és fàcilment identificable o de les marques que han sabut connectar amb un públic concret. Sembla doncs, com a primera conclusió, que la moda catalana gaudeix de bona salut.
També considero rellevant la dada que el 30% de les marques de moda de casa nostra tenen menys de 7 anys. Són empreses noves que ofereixen propostes innovadores, diferents i que des del seu naixement són globals i connecten directament amb els consumidors mitjançant tots els canals: les xarxes socials, via online i a la botiga física.

Sostenibilitat, omnicanalitat i personalització són objectius del sector de la moda

Són marques conscients del fet que el 40% dels clients utilitzen simultàniament els diversos canals i ho saben aprofitar. De fet, en els últims anys han crescut molt les vendes online al negoci de la moda arribant al 20% en molts països. De fet, es preveu que el 2020 la Xina consumirà més moda a través del canal online que Europa i els Estats Units junts.

Tot això ha fet augmentar l’ús de la tecnologia en el sector. Hi ha empreses de base tecnològica que s’han especialitzat en moda i utilitzen eines digitals per captar informació, crear continguts i fins i tot activar les decisions de compra dels clients. L’ús de la tecnologia és un element clau per millorar els negocis. Des de la logística fins a l’anàlisi del mercat i de les preferències del consumidor de manera que l’assortiment i els tipus de productes que s’elaborin s’adaptin a aquest coneixement.
Un altre repte de futur és el de la connexió amb el client, un objectiu gens fàcil si tenim en compte que el consumidor actual està molt informat, és molt exigent i infidel. És per això que en un debat amb representants del sector de la moda es va posar molt d’èmfasi en aspectes com el coneixement del comprador per connectar amb ell i oferir-li allò que li interessa o que vol; la personalització del client com a element essencial en el procés de compra online i l’aposta pel talent a les botigues físiques. Per aconseguir aquesta singularitat que reclama el client, les marques aposten per fer produccions més petites i col·leccions úniques, gairebé exclusives, que responen a les demandes de cada consumidor en particular per reenamorar-lo i fidelitzar-lo.

La tecnologia és clau per conèixer el consumidor i millorar els processos de producció 

Un altre dels reptes de les empreses és portar la producció el més a prop possible per poder donar una resposta més ràpida a les demandes dels compradors actuals que ho volem tot de manera immediata. A més, l’apropament de la producció tèxtil contribueix al creixent interès de consumidors i marques per la sostenibilitat dels productes i dels processos. En aquest sentit la impressió digital pot ajudar molt a reduir l’impacte del sector en el medi ambient, i també hi pot contribuir la innovació en materials més sostenibles i dissenys elaborats amb un sol material de manera que sigui més fàcil el seu posterior reciclatge.

Les marques de moda també han de prendre la decisió de competir en preu o en marca. És a dir, ser els més barats o ser capaços de ser diferents i crear un estil propi. Són tot un ventall de reptes i estratègies que les nostres empreses de moda han de tenir molt en compte si volen seguir sent competitives i fer-se un nom en un món global.

Periodista. Llicenciada en Periodisme i Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Maite Curto treballa a Catalunya Ràdio des del 1994. 

Comentarios
Multimedia Diari