Totes les cartes del dia

19 mayo 2017 23:57 | Actualizado a 20 mayo 2017 21:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La figureta del caganer sí, però...

Sense cap mena de dubte, les tradicions poden i han d’evolucionar. De totes maneres, ho han de fer seguint els criteris més elementals de la cultura popular. En contra d’aquest procedir i des de fa uns anys, es comercialitzen unes suposades figures de caganers que exalten la innecessària ‘cultura caganera’. Estic en desacord amb els neocaganers personalitzats –polítics, futbolistes, etc.–, els quals no tenen res a veure amb el pessebre –l’urna del 9-N o la Grossa de Nadal– i els qui ofenen les creences –com la imatge de la Mare de Déu de Montserrat caganera–. En front d’aquesta moda extravagant, la majoria d’artesans continuen elaborant figuretes convencionals, aportant imaginació i diversos materials per elaborar-les. Els encoratjo a seguir en aquesta línia. I, també, animo tothom a posar el caganer tradicional al pessebre, sempre que s’hi avingui i ocupi un lloc discret, sense protagonisme. Em permeto fer aquests comentaris des de la perspectiva que em donen els vint-i-cinc anys de col·leccionar figuretes de caganers tradicionals.

Jordi Llorach i Cendra

(Barcelona)

Què passa amb el senyor Ribot?

Hi ha coses que em resulten curioses. Durant els darrers dies he llegit a la premsa que el president de l’Associació de Venedors del Mercat Central de Tarragona ha dimitit d’aquest càrrec però, per contra, no ho ha fet com a membre de consell d’administració d’Espimsa. Inaudit. Aquells que tenim una mica de memòria, recordem les declaracions del senyor Ribot quan el ple de l’Ajuntament va votar el seu cessament. Recordem també allò que es va dir, tant des del PSC, que reclamava el seu cessament per les irregularitats que va cometre, com per part de CiU i del PP, que van ser els qui el van mantenir en el càrrec. I la meva pregunta és: i ara què?

El senyor Ribot va dir que els jutges serien els qui decidirien i ja ho han fet. Ja han dit que aquest senyor va ocupar unes parades del Mercat il·legalment, és a dir que un membre del Consell d’Administració d’Espimsa, l’empresa encarregada del Mercat, va cometre una il·legalitat aprofitant-se d’informació privilegiada a la qual tenia accés pel seu càrrec. Però malgrat això, el senyor Ribot continua com a conseller a Espimsa. I jo em pregunto, no li cau la cara de vergonya per mantenir aquest càrrec? Què li deuen els PP i CiU a aquest senyor per mantenir-lo a la poltrona? Què ha pagat aquest senyor pels mesos que ha tingut les seves parades il·legals en funcionament i, per tant, amb beneficis a costa de la ciutadania que som els propietaris d’Espimsa i per tant del Mercat? Aquest senyor o dimiteix per voluntat pròpia o el PP i CiU han de donar suport al PSC i fer-lo fora.

Pere Vives Guasch

(Tarragona)

El rècord Guinness provincial de la tieta Mariona

Aquest diumenge ens va deixar per sempre la tieta Mariona. La Mariona Serrano no era una tieta convencional, amb els seus 64 anys, havia estat capaç d’aconseguir diversos rècords Guinness: la que més simpatia gaudia d’entre el seu voltant, la més estimada de tota l’extensa família, la que més curiositat despertava en els infants... i el rècord de ser la dona de més edat entre els seus companys de la província amb Síndrome de Down. La Mariona ens ha deixat un buit; són persones que estimen incondicionalment, alegres, amb determinació amb les seves idees i a les quals cal ajudar a defensar els seus drets.

Ara que ja està al cel, com la trobarem a faltar! Mariona, els qui et vàrem conèixer no t’oblidarem mai. La teva neboda Tessa.

Tessa Cabré Serrano

(Tarragona)

Fe de errores

La foto publicada ayer en el artículo de Ernest Blanch no corresponde al autor, por lo que pedimos disculpas.

Comentarios
Multimedia Diari