Totes les cartes del dia

19 mayo 2017 23:22 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Las tientas

Cuando salió la sentencia que prohibía las tientas me quedé perpleja. Sinceramente, no veo cuál es el problema para que dos empresas, cuya actividad fundamental es criar ganado destinado a este fin, se ganen la vida ofreciendo espectáculos, aunque sea a turistas rusos, con una actividad donde no hay sangre, en la que los animales no sufren maltrato y que no es ni de lejos una corrida de toros. Animales que, salvando esos momentos, pasan la vida al aire libre y bien cuidados.

¿Qué ocurre, que ganan dinero? ¡Aleluya!, por lo menos moverán algo la economía, que falta hace. Así quizá podrían permitirse (y ojalá quisieran hacerlo) el no alquilar estos animales para espectáculos verdaderamente denigrantes como el bou embolat, o algunos correbous en los que da congoja ver como intentan no ahogarse cuando les hacen caer al agua. Esto sí que es perpetuar el salvajismo más arcaico.

¿Que lo ganan a costa de los animales? Claro, para eso los crían. De algún sitio tendrán que sacar los ingresos para alimentarlos. Quienes crían caballos cobran porque la gente se les suba encima y nadie se queja. No todo el mundo se puede permitir tener una ganadería sólo por amor a los toros. Supongo que al final se verán abocados a sacrificarlos y venderlos para carne. Muerto el perro se acabó la rabia. Suena mal, ¿verdad? Bueno, luego se los podrá ver en el zoo, que parece que es más culto y avanzado, más de ciudad.

Sin ánimo de ofender, opino que la tauromaquia en su conjunto es cultura. (Pregúntale a Goya.) El salvajismo gratuito es justo lo contrario. Quizá deberíamos reordenar las prioridades.

Pilar T. González

(Tortosa)

La gimcana dels ressalts del pas pel centre d’Altafulla

El trànsit perillós i massa intens al desviament de la N-340 és un problema per resoldre que aplega tots els electes dels ajuntaments i el Congrés de Madrid. El pas de camions és copsat com el problema principal. Per desviar-los del desviament es proposa el trajecte obligatori per l’A-7, amb la meitat de descompte com a incentiu. Seria convenient que veiéssim el problema en tota la seva perspectiva i sense buscar els «enemics principals».

Els camions han de poder elegir entre la N-340 i l’A-7. En aquesta opció, amb el peatge a l’ombra pagat per la Generalitat negociant-ne el descompte del 60% amb Abertis. Els camioners ja paguen l’impost especial de combustible. I en el cas de prop d’Altafulla, el meu poble, prou camioners tenen al Bufet un pol de servei, que no podem perjudicar.

Precisament, l’actual Govern d’Altafulla ha acceptat, dins el conjunt de Mercadona (i al costat de Caprabo!), que res de ressalts i rotondes prop de la gasolinera i menjadors i dutxes de l’establiment esmentat.

I per al mateix Govern que manté la gimcana de ressalts a l’antiga N-340 / Via Augusta romana. Quan s’obri l’avinguda Lluís Companys, si no cauen en la temptació de perjudicar els conductors amb nous ressalts, el vial urbà eix d’Altafulla pot desertitzar-se, com la platja de la Roca de Gaià, res a veure amb la de Tamarit, on han col·locat un pedrot per arrabassar el dret consuetudinari a aparcar al camí de l’antiga fàbrica.

Cal reduir els ressalts i sense pendents abruptes a l’entrada i sortida, aplanant tota la resta, on les rotondes ja obliguen a velocitats reduïdes. Llavors l’antiga N-340 alleugerirà en alguna mesura, limitada però benèfica, el pas pel desviament, especialment per a la connexió TGN - la Torre, per Altafulla.

Les ambulàncies i els autobusos celebraran la iniciativa. I la farmàcia. Que un model de poble de vianants i de bicicletes, pur dogmatisme de nouvinguts que confonen el poble d’Altafulla amb la Cala Romana o la Móra, barris residencials sense teixit comercial, es nega a aplicar, rectificant pensaments únics ecologistes...

Fonxo Blanc Canyelles

(Altafulla)

Comentarios
Multimedia Diari