Totes les cartes del dia

19 mayo 2017 21:00 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

‘Ave, Caesar, moriturite salutant’

Ja n’hi ha prou! Hem vist el cartell i les grandioses pancartes que ens animen a celebrar el 15è aniversari de la declaració, per part de la Unesco, de Patrimoni de la Humanitat del conjunt arqueològic de la Tarraco romana.

Si la composició artística del cartell (color, estil, tècnica, creativitat, etcètera) no és cap meravella, una vegada més les imatges escollides són d’enaltiment de la violència i del panem et circenses.

Pensem, que alguna cosa més caldrà destacar de les activitats dels romans per aquestes terres! Patrimoni arquitectònic, cultural, religiós, gastronòmic, etcètera.

Si l’ètica es manifesta a través de l’estètica, com diuen, quina ètica ens volen fer arribar els dissenyadors del cartell (Simbòlic.cat) i els professionals i polítics que han donat el vistiplau a la seva publicació i difusió (en l’acte de presentació reconeixem el Sr. Ballesteros, alcalde, la Sra. Floria, 5a tinenta d’alcalde de Mobilitat, Cultura i Festes, el Sr. Saritjol, director de Tàrraco Viva)?

El que veiem és un gladiador en actitud victoriosa i un amfiteatre ple de persones contemplant més gladiadors, és a dir, imatges que exalten la competició, el combat armat, la lluita a mort entre humans, el tractament de les persones i de la seva vida com a entreteniment i diversió, de la glorificació de la superioritat d’uns humans sobre d’altres, de la perpetuació de les classes socials i l’esclavatge.

I aquesta estètica la podeu trobar i veure en molts indrets de Tarragona: Oficina de Turisme (c/ Major), a la plaça del Pallol, a l’antic mercat de la plaça del Fòrum, al plànol turístic de la ciutat. Tants diners invertits en la promoció de la ciutat i aquesta és la imatge de Tarraco que volem mostrar al món i a les persones que ens visiten; nosaltres ens avergonyim d’ella. Creiem que tenim molt de patrimoni a mostrar i compartir, per a no caure en sang i fetge (militars i gladiadors). Per últim, us animem a arrencar aquest cartell allà on el veieu i llençar-lo a la paperera (les pancartes ens les haurem d’empassar).

Ave, Caesar, morituri te salutant!

Amadeo López i Rebeca Tomàs

(Tarragona)

Aclariment sobre l’Arxiu

Amb relació a la notícia publicada dimecres 25 de novembre pel Diari de Tarragona i com a tinent d’alcalde de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona i donat el contingut inexacte d’algunes afirmacions atribuïdes a fonts no identificables, voldria fer els següents aclariments. En primer lloc, dir que l’Arxiu, ubicat al Magatzem 2 de l’Espai Tabacalera, és el centre cultural de l’Ajuntament de Tarragona que reuneix les seccions de l’Arxiu Històric de la Ciutat, l’Arxiu Administratiu, la Biblioteca Hemeroteca Municipal i el Centre d’Imatges de Tarragona. L’Arxiu, conserva i difon 36 fons documentals, més d’un milió i mig de fotografies, 3.500 plànols i cartells, prop de 15.000 llibres i més de 400 capçaleres de publicacions periòdiques. L’any passat es van atendre 3.171 sol·licituds dels usuaris i es van registrar prop de 130.000 visites a les quatre seccions web que s’administren des del Servei d’Arxiu i Documentació Municipal. Altrament, cal esmentar 540 persones que van visitar l’espai de forma guiada en diferents grups organitzats, prop de 900 assistències als diferents esdeveniments celebrats a la sala d’actes (conferències, cursos, presentacions de publicacions, projecció d’audiovisuals), així com més de 1.700 visites a les exposicions o mostres documentals de l’espai expositiu.

En segon lloc, és obvi, doncs, que un centre d’aquestes característiques que custodia i difon tot aquest llegat documental de la ciutat compti amb les mesures necessàries de conservació i prevenció. En aquest sentit, l’Arxiu disposa dels serveis d’una empresa especialitzada que realitza quatre visites d’inspecció a l’any. La mateixa empresa s’encarrega de recomanar i aplicar, si és necessari, els tractaments oportuns.

És cert que en la darrere inspecció de finals del mes de setembre es va detectar en alguns volums unes taques que podien ser fongs, fet que, d’altra banda, no deixa de ser habitual i gens extraordinari en un centre de documentació. Seguint les instruccions dels tècnics especialitzats es va procedir a identificar i fotografiar els volums per poder valorar l’evolució i determinar el tipus d’actuació que calia dur a terme. Per tant, un problema detectat a temps, que s’està analitzant i que està controlat.

En definitiva, es tracta només d’un nombre reduït de volums de premsa dels quals només poden estar afectades les cobertes. La informació d’aquests volums es pot continuar consultant des de la xarxa, atès que estan digitalitzats. De fet, en els darrers mesos, els originals dels volums de premsa s’han servit amb normalitat i no consta cap sol·licitud que no s’hagi pogut produir per aquesta causa. En tot cas, les funcions pròpies de l’Arxiu i de les seccions que l’integren es continuen desenvolupant, com no podia ser d’una altra manera, amb tota normalitat.

Begoña Floria

(Tinent d’alcalde i consellera

delegada de Cultura, Festes,

Patrimoni i Turisme a

l’Ajuntament de Tarragona)

Comentarios
Multimedia Diari