Totes les cartes del dia

19 mayo 2017 19:48 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La criminalització dels conductors

Després de l’accident de Freginals i deixant reposar les aigües, s’han vist les possibles causes de l’accident i de les 13 morts. Segons sembla, la fatiga i que la majoria no duien el cinturó de seguretat.

Als turismes, la utilització del cinturó de seguretat ha costat moltes sancions, molta campanya publicitària i moltes víctimes. Quant a la seguretat al transport de viatgers, no s’hi ha fet tant de cas.

Sols cal veure com funcionen el transport urbà: vehicles plens a vessar, viatgers drets i plens de ferros per agafar-se, i molts cops trepitjant nacionals a 80 km/h. Bé, com deia un directiu, és legal, i un cap dels mossos fa molts i molts dies em comentava que no està legislat. Doncs tot està bé.

La fatiga és un tema difícil perquè entra en joc els diners; a tothom li agrada guanyar més. Si busquem per internet manipulacions fraudulentes del tacògraf, en trobarem un bon grapat.

Em fixaré en algunes pràctiques legals, no totes. Un conductor de servei regular pot estar treballant 7 dies a la setmana conduint més de 8 hores. També pot treballar 8 hores o més fent un servei regular i, en acabar, pot fer un discrecional. Tot és legal.

Un conductor, si transporta 55 persones, n’és el responsable de les 55. Si en transporta 100, n’és el responsable de les 100. Els empresaris, l’Administració i els qui han d’evitar trampes legals no en són, de responsables ni culpables, en un accident, el culpable sempre és el conductor. Bé, tot funciona.

Domingo Castilla Palau

El papa Formoso

A petición del coemperador romano Lamberto (880-898), se celebró un sínodo en el año 896, ocho meses después de haber fallecido el papa Formoso (816-896), para declarar nulo su mandato, que había durado cinco años, y también anular el nombramiento de Arnulfo (850-899), rey de Germania y enemigo acérrimo suyo al que Formoso había coronado. Durante el sínodo, por senadores y clérigos, se procedió a la exhumación del cadáver del papa, que fue colocado en el banquillo de los acusados, mientras el nuevo pontífice, Esteban VI, actuaba de fiscal, y un diácono oficiaba de defensor. Fue hallado culpable, se le despojó de las vestimentas papales y su cadáver fue arrojado al río Tíber. Un concilio posterior presidido por Juan IX declaró nuevamente válido el pontificado de Formoso.

F. Ortiz de Pinedo Mendiluce

(Tarragona)

Pagar per entrar a la Catedral

Sóc cristià i creient. Fill de Tarragona i sisè fill de família nombrosa de 1a categoria, educat en la fe i els valors catòlics en col·legis de tradició profundament catòlica com el Turó i La Salle de Tarragona. Veritablement em fa rebel·lar el fet de la «mercantilització» de la Catedral de Tarragona.

Dissabte de Pasqua he vist, en el moment d’informar-me de la possibilitat de rendir culte a la figura de Crist i de pregar com humilment i habitual faig a la meva Catedral, que senzillament no he pogut.

Però, a més, les persones que dirigeixen la «caixa dels tiquets» m’han mirat i tractat quasi de forma vexatòria en insistir en si es podia visitar la Catedral i només la Catedral (excloent-hi el Museu). Resposta: Sí que es pot. Bé. Doncs passo. No! La raó? Val 5 euros. Llavors insisteixo: Vull visitar la Catedral. Puc? Resposta: Sí que pot, però pagant 5 euros.

M’entristeix molt de veure que els que veritablement han de predicar la paraula del Senyor i han de mostrar de manera més elevada i digne aquesta confiança en el Senyor, estan, almenys als meus ulls, corrompent uns principis tan i tan elevats com són, per a mi, els valors que rauen en la fe, l’amor i la confiança. Per mi ha valgut sempre el tresor més gran que existeix. Un misteri infinit. I per la meva pena, des d’avui, em sembla que valen 5 euros.

Teodor Salvadó

(Tarragona)

Comentarios
Multimedia Diari