Totes les cartes del dia

19 mayo 2017 19:33 | Actualizado a 21 mayo 2017 20:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El CAS de Reus per a drogodependents

Els CAS són els centres públics d’assistència i seguiment a les persones drogodependents. La sanitat pública posa a l’abast de la població una xarxa de centres anomenats CAS on les persones drogodependents poden ser tractades després de ser derivades o des del seu CAP –metge de capçalera– o des del CSM, Centre de Salut Mental, ja que en la majoria dels casos les conductes o trastorns addictius són «només» un símptoma d’una malaltia mental. A l’Hospital Sant Joan de Reus hi ha un d’aquests CAS. Un despropòsit.

Les persones que es volen posar en tractament per superar el seu problema d’addicció a substàncies, drogues il·legals, heroïna, cocaïna, marihuana... a Reus, ho tenen bastant més difícil que les persones que presenten problemes d’addicció a l’alcohol o a altres drogues legals de farmàcia com poden ser els ansiolítics, antidepressius...

El perquè és el següent, aquestes persones per ser ateses al CAS de Reus, han de passar pel Barri Sant Josep Obrer que malauradament és el centre neuràlgic de la venda i distribució de drogues a la ciutat, és més, des de l’entrada del CAS de Reus es té la millor vista del barri, des d’on els addictes poden veure les cases dels seus proveïdors o els seus propis camells passejant tranquil·lament a escassos 50 metres del seu centre de tractament. Malgrat la seva situació física, del tot errònia i mal planificada, al CAS de Reus s’hi fa una molt bona feina.

Els usuaris tenen un psiquiatra referent, que els fa un seguiment personalitzat un cop al més. També disposen de la possibilitat d’optar a un psicòleg, teràpies de grup i de família, treballadors socials, terapeutes ocupacionals... per tractar la seva malaltia des de tots els àmbits, l’addicció i tots els problemes derivats, problemes d’exclusió laboral i social, malalties físiques derivades del consum, tractament farmacològic, trastorns mentals que poden anar des d’una depressió fins a l’esquizofrènia... Un molt bon servei que dóna l’ICASS a les persones amb aquest tipus de problema. Qualsevol persona independentment del seu estatus social, nivell socioeconomic, educació, manera de ser o de fer, pot trobar-se amb un problema d’aquest tipus, des de l’esclat de crisi hi ha moltes persones que, amb una depressió i sense ser-ne conscients, s’han vist abocades a desenvolupar una conducta addictiva, majoritàriament amb substàncies acceptades socialment, com són l’alcohol i els medicaments psicoactius. Si saben d’algú o vostès mateixos creuen que estan en una situació de risc de dependència a alguna substància, no dubtin a fer-ho saber al seu metge de capçalera, la sanitat pública els pot ajudar. Serveixi aquest article per donar les gràcies a la Dra. Salmons del CAS de Reus, pel seu suport i tractament humà, més enllà de l’estrictament professional, per al seu acompanyament i per la feina ben feta.

Pere Puig Ribas

(Reus)

Beneiteria, dolenteriai presa de pèl

Beneiteria d’aquesta societat per combregar amb rodes de molí d’aquesta classe política denigrant i mediocre. Dolenteria i complicitat dels mitjans de comunicació en general per amagar les veritats i fer el joc als partits polítics, poders fàctics i lobbies. Una autèntica vergonya! I finalment queda la presa de pèl dels partits polítics on l’statu quo és lo «atado y bien atado», que no canviï res, és clar que la culpa la té la societat ignorant d’empassar-s’ho.

Algú és pensa que s’anirà a noves eleccions estatals? M’hi jugo un pèsol i ho sé des de l’endemà de les eleccions que no! Ja ho tenen pactat. Us penseu que canviaria alguna cosa? Governi qui vulgui, no es poden bellugar un mil·límetre de la misèria econòmica ja preestablerta. Fan la comèdia de dretes i esquerres i la imbècil societat se l’empassa! Ha canviat res a Andalusia, un pou de corrupció i misèria humana per als joves arran de la subvenció i l’emmascarada democràcia?

Ah! aquests ‘paiets ben vestits’ de la Complutense, als catalans no ens han de solucionar res. O és que han perdut de cop i volta el seu ADN?

A les espanyes no canviarà res, aquí a Catalunya, encara podem fer-ho, però vigilem els nostres polítics, ja que fins fa poc ens han venut sistemàticament.

Francec Xavier Roig

(Vallclara)

Aclaración

La imagen del interior de una farmacia de Tarragona que acompañaba la noticia sobre mercado ilegal de productos en Internet en la sección de ‘Tema del día’ en la edición del pasado sábado no tiene relación alguna con la temática de la información. Ni la persona que aparece ni el establecimiento tienen vínculos con la información que se exponía.

Comentarios
Multimedia Diari