Totes les cartes del dia

19 mayo 2017 17:53 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

A l’organització del Concurs de Castells

Després de llegir detingudament al Diari del dia 3, les pàgines dedicades al Concurs, vull fer un comentari sobre l’article de la pàgina 13 titulat: «Els Xiquets de Tarragona, decebuts amb l’organització». No em centraré amb la polèmica que pugui haver-hi hagut entre els Xiquets i l’organització, encara que sí que crec, pel que vaig llegir, que «decebuts» havien d’estar-ho més amb el jurat que amb els organitzadors.

En el mateix article la regidora de Festes, Begoña Floria, diu: «Ha estat un gran concurs» i el va titllar «d’èxit general». La directora castellera del concurs Ester Roca també posa cullerada i diu: «Tot va funcionar correctament». I, per acabar-ho d’adobar, el director del concurs Xavier González diu: «La sensació que s’emporten les colles i el públic és que ha estat un concurs amb un ritme prou acceptable i que ha tingut la tensió ben amunt des del principi fins al final».

Aquestes opinions les comparteixo totalment, ara bé, m’hauria agradat també que haguessin dit que va haver-hi almenys un punt fosc, que podia haver tingut fatals conseqüències per al resultat final entre el primer i segon lloc, i això, si ningú d’ells ho ha vist, ho trobo greu i si ho han vist i intenten amagar-ho encara és pitjor. Espero que en prenguin bona nota per als pròxims concursos. M’estic referint al fet estrenat per aquest concurs que consisteix que, si una colla desfà un castell sense sonar gralles, en no ser intent actuen tot seguit una o dues colles (segons la categoria del castell desmuntat) i després es torna a repetir. Puc entendre que aquest sistema esgarrapi alguns minuts la durada del concurs i a la vegada, sigui agraït pel públic assistent. El que no puc entendre és que no s’hagi pensat que pugui ser improcedent a les últimes rondes si és que no està decidit el resultat final.

Posaré un exemple prou clar que es va produir el passat diumenge. Els castellers de Vilafranca a la quarta ronda desmunten un peu del dos de vuit sense folre (ja n’havien carregat un). El nou sistema provoca que la colla Vella dels Xiquets de Valls que per ordre d’actuació anava al darrere hagi d’actuar davant, invertint l’ordre i també canviar (segons es pot intuir) els plans dels vilafranquins. Què hauria passat si la colla Vella hagués carregat aquell tres de nou sense folre que va intentar a la quarta ronda? Haurien renunciat a la quinta ronda com van fer? No ho sabrem mai. Particularment crec que no, però van jugar amb l’avantatge d’haver vist el primer intent de tres de nou sense folre de la Vella. Si dic que crec que no és perquè, a la repetició de la quarta ronda, van intentar descarregar el dos de vuit sense folre que els hauria donat la victòria definitiva, que tampoc se’n van sortir.

Concretant, els castellers de Vilafranca, que en el sorteig realitzat «a bombo i platerets» havia d’actuar en segon lloc, tenien l’opció de fer dues rondes per poder contrarestar i la colla Vella que anava en quart lloc només li quedava una ronda. Un fet semblant va succeir a la cinquena ronda entre les dues colles dels Xiquets de Valls.

La colla Joves, que anava davant, feia el seu corresponent castell per darrere de la colla Vella. Sort que aquí no hi havia res en joc però el fet és igualment intolerable. Que consti que aquesta denúncia no va en contra de cap colla de les que s’hi van veure implicades, ni que una d’aquestes fos la colla Vella. És simplement per demostrar que aquestes bases del concurs hi ha punts foscos que cal revisar per al bon funcionament d’aquesta magna demostració castellera que cada dos anys podem gaudir tots els afeccionats als castells.

Guillem Bartolí Balañá (Valls)

El Saloufest i el sentit comú

Al final sembla que l’Ajuntament de Salou (Tarragonès) i la gran majoria del sector turístic local ha tingut sentit comú en relació amb la xacra turística del Saloufest. També cal felicitar l’Ajuntament de Lloret de Mar (la Selva) per oposar-se clarament a aquest autèntic càncer turístic. De tota manera, un cop més es posa de manifest que el model turístic de Catalunya ha de canviar de debò. El model que representa el Saloufest és una autèntica opció de turisme nihilista i de «brossa» pura. Cal aturar-lo arreu del país. En un futur cal promoure la qualitat del visitant i que no es vegi afectada la qualitat de vida dels veïns i habitants de les poblacions turístiques.

Josep M. Loste (Portbou)

Comentarios
Multimedia Diari